Ce bacșiș se lasă în restaurantele europene și la șoferi. Reguli nescrise pe care cei care merg în vacanță trebuie să le știe
Ce bacșiș se lasă în restaurantele europene și la șoferi. Care sunt regulile nescrise pe care cei care merg în vacanță trebuie să le știe. De multe ori se ajunge în situația în care te întrebi dacă ar trebui să lași bacșiș și, dacă da, ce sumă ar fi potrivită, pentru anumite servicii, mai ales atunci când te afli în vizită într-o altă țară.
Ce bacșiș se lasă în restaurantele europene
Dacă ai anumite dubii și neclarități în privința legilor practicii bacșișului, trebuie să știi că legile sale nescrise sunt similare peste tot prin Europa, așa că nu prea ai cum să dai greș. Deși bacșișul nu este obligatoriu, există multe scenarii în care o mică sumă în plus este un gest de un augur.
În Europa, prețurile afișate includ și taxele suportate de comerciant, astfel că, în general, nimeni nu se așteaptă să plătești mai mult. Însă când vine vorba despre industria serviciilor, angajații se așteaptă să primească bacșiș. În acest caz, este important însă să ții cont de cât de mulțumit ai fost de servicii, dar și de resursele financiare de care dispui.
Când vine vorba despre bacșișul în restaurantele europene, acolo se lasă un bacșiș de 5-10% din suma totală a notei de plată. În funcție de țară, procentul de 10% poate fi considerat unul generos. Însă, pe de altă parte, este necesar să faci asta dacă ai fost servit de un chelner și nu să te simți obligat să o faci atunci când mergi la un restaurant de tip auto servire.
Ce bacșiș se lasă șoferilor și la hotel
În cazul bacșișului pentru șoferi, obiceiul este să rotunjești suma. Dacă, spre exemplu, ai un tarif de puțin peste 15 euro, ar trebui să lași 16 euro. Dar și aici depinde, de la caz la caz. Spre exemplu, dacă șoferul a luat-o pe scurtătură ca să ajungi mai repede la aeroport sau te-a ajutat cu bagajele, un ban în plus va fi apreciat.
Bacșișul se practică și la hotel. Dacă te cazezi la un hotel din Europa, iar un angajat te ajută cu bagajele, ar trebui să îi lași un euro pentru fiecare bagaj cărat. La finalul sejurului, se poate lăsa câțiva euro în cameră, ca să mulțumești personalului care s-a ocupat de curățenie. Codul bunelor maniere spune însă că, în România, un bacșiș extravagant ar putea fi considerat „o dovadă de proastă creștere”.
„Este important să ştim cât trebuie să dăm. Aceste sume nu vor fi nici prea mici, nici prea mari. A da bacşişuri exorbitante nu constituie o dovadă de generozitate, cum am putea crede, ci de proastă creştere. Este un gest care dă naştere la comentarii ironice, chiar din partea celor ce primesc banii, şi ne face să-l recunoaştem pe parvenit de la distanţă.
Pe de altă parte, a nu da bacşiş deloc atunci când e strict necesar, consolându-te că cel care ţi-a făcut serviciul are mai mulţi bani ca tine sau că n-o să-l mai vezi niciodată, te califică drept prost crescut”, se arată în cartea Aureliei Marinescu, „Codul bunelor maniere astăzi”.