Zilele acestea a mai avut loc o dramă într-unul din spitalele românești. La Ploiești, în urma unui incendiu declanșat într-unul din saloane, aveau să moară doi din pacienții internați aici. Autoritățile spun că unitatea nu ar fi avut autorizația de securitate la incendiu, așa cum ar fi declarat managerul spitalului, Bogdan Nica. Cei de la ISU au mai declarat că în luna februarie instituția fusese amendată din acest motiv, și că de atunci și până la momentul incendiului nu s-au rezolvat aceste probleme.
Incendiul din spitalul prahovean ar fi fost declanșat de la sistemul de alimentare cu electricitate, în urma unei scântei. Primele date relatau despre faptul că în salonul în care se aflau internați cel puțin 16 persoane, deși unitatea era renovată, instalația ar fi fost suprasolicitată.
În urma incendiului una din asistente, care avea 40% arsuri pe suprafața corpului era transferată în București, la Spitalul Floreasca, iar doi pacienți au decedat, ceilalți fiind mutați în alte spitale. Managerul Bogdan Nica declara imediat după declanșarea incendiului că nu înțelege de unde ar fi pornit, având în vedere că secția era una nouă
„Secţia era nouă, este secţia renovată de Pediatrie, instalaţia electrică nouă şi verificată, rampele de oxigen sunt montate anul trecut înainte de valul 3. Personalul instruit, ca dovadă că a intervenit imediat, dar o fracţiune de secundă…
Dumnezeu ştie. S-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen… Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare, dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Asta vor determina specialiştii”, declara Bogdan Nica.
Același manager declara că unitatea avea toate actele în regulă, inclusiv autorizația de securitate la incendiu, afirmație contrazisă de reprezentanții ISU aflate la fața locului, care spun că unitatea condusă de managerul Bogdan Nica, deși renovată, nu mai avea autorizația de securitate la incendiu, și nici nu s-ar fi solicitat de către conducerea instituției.
„Spitalul a avut o autorizaţie de securitate la incendiu emisă în anul 2010, ulterior a obţinut o altă autorizaţie în anul 2014, între timp au mai fost făcute recompartimentări, modernizări şi schimbări de destinaţie pentru care nu s-a solicitat autorizaţie de securitate la incendiu.
În luna februarie a.c., Secţia de Boli Infecţioase a fost verificată şi sancţionată contravenţional cu amendă 10.000 lei pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu”, precizează ISU Prahova.
În ultimii 15 ani, conform datelor, Bogdan Nica a deținut mai multe funcții publice și este membru al PNL încă din 1990. Conform CV-ului, Bogdan Nica a candidat în 2006 la alegerile parlamentare, din partea PNL. Ulterior, în perioada 2012-2014, a deținut funcția de Președinte al al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. În anul 2017 a ocupat funcția de consilier al primarului Ploieștiului.
La o cercetare mai amănunțită a Declarației de avere a managerului Bogdan Nica, aflăm că ar avea o casă de 210 mp şi un autoturism marca BMW 730. În același document Bogdan Nica mai declară bijuterii în valoare totală de 12.000 de euro.
În ceea ce privesc conturile bancare, Nica deține depozite de peste 270.000 de lei. La rubrica datorii din Declarația de avere apare suma 100.000 de lei, sub forma unui credit cu scadența de 4 ani.
În aceeași declarație se constată că soția lui Bogdan Nica lucrează la aceeași instituție medicală, dar cu venituri mai mari decât cele ale soțului, Marilena Nica încasând în 2020 suma de 27.600 de lei.
La un calcul matematic simplu, aflăm că familia Nica a avut, în 2020 venituri lunare de peste 38.000 de lei pe lună, conform celor de la Wowbiz.