Un studiu a indicat care este averea medie a unui român. De câți bani dispune chiar și în vreme de pandemie? Cifra e nesperat de mare pentru vremurile în care trăim. Ce arată specialiștii?
Un studiu arată date surprinzătoare despre averea unor români. Mai exact, averea medie a unui român chiar și în aceste vremuri este de 5.200 de dolari, conform unei analize realizate de către firma de consultanță Boston Consulting Group. Ultimele două decenii au curprins și creșteri economice, dar cu toate astea averea românilor nu a crescut la fel de rapid precum în alte state.
În calculul făcut de specialiști nu intră case, mașini sau alte bunuri materiale, ci este vorba despre o sumă la comun din banii disponibili în conturi și investiți în acțiuni la bursă, obligațiuni, pensii private sau asigurări. Un exemplu fericit este Ovidiu. Băiatul are doar 21 de ani, este din Suceava și a strâns deja o avere de 14.000 de euro, arată alephnews.ro.
Tânărul lucrează în publicitate, iar dincolo de job are o afacere de organizare de evenimente. „Abia spre sfârșitul anului 2020 veniturile au început să crească. Anul 2020 a fost pentru mine un prilej. Am început să învăț și foarte multe alte lucruri noi, cum ar fi să investesc în acțiuni și criptomonede. Cheltuielile mele în general nu sunt foarte mari”, a spus Ovidiu.
La polul opus se numără prea mulți dintre români care trăiesc de pe azi pe mâine, aviz celor din mediul rural, dar și liceeni/studenți care nu-și găseasc locuri de muncă. Extremele nu părăsesc cel puțin pe partea aceasta România, țara unde unii au un trai de vis, iar alții se chinuie să răzbească zi de zi.
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană ca pondere a angajaților aflați în risc de sărăcie cu procentul de 15.7% din totalul angajaților în 2019. „Regiunile unde nivelul de ocupare în agricultură este ridicat sunt și regiunile cele mai afectate de sărăcie din România. În regiunile Sud-Vest Oltenia 49,2% din populație este ocupată în agricultură, iar ponderea populației aflate în risc de sărăcie și excluziune socială este de 42,7%; în Nord-Est 49,2% din populație lucrează în agricultură și ponderea populației aflate în risc de sărăcie și excluziune socială este de 48,7%. La popul opus se află regiunea București-Ilfov, cu doar 1% din populație ocupată în agricultură, 79,7% – în servicii și cu cea mai mica pondere a populației aflate în risc de sărăcie și excluziune socială – 25,7%. Excepție de la acest pattern face regiunea Sud-Est, unde ocuparea în agricultură este la nivelul mediei naționale (29%), dar sărăcia este cea mai mare din țară (52%)”, arată infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. (Sursa: bns.ro)