Ce avere colosală avea Prințesa Diana când a murit. Ce s-a întâmplat cu toți banii ei

de: Alexandra Chivu
10 12. 2020

Nu există nicio probă care să demonstreze că Lady Diana a fost victima unui asasinat – a fost concluzia poliției metropolitane din Regatul Unit, după trei luni de investigații. Ancheta a fost reluată și în 2013, dar s-a ajuns la aceeași concluzie. În urmă au rămas doi copii, care au crescut în mare parte fără ea, multe suflete zdrobite, care își amintesc cu regret și astăzi de cea supranumită ”Prințesa inimilor”, dar, deși scandalos în asemenea context, însă element logistic, și o avere colosală. Banii au ajuns în mâinile potrivite.

Averea din pragul morții. Ce s-a întâmplat cu banii Prințesei Diana după ce a murit

Prințesa Diana a fost cea mai mică dintre fiicele lui John Spencer, Vicontele Althorp, mai târziu al VIII-lea Conte Spencer, și a primei lui soții, Frances, Vicontesa Althorp. Familia Spencer era considerată ca făcând parte din elita Marii Britanii, tatăl prințesei devenind cel de-al optulea conte Spencer în anul 1975. Fratele ei, Charles, al nouălea conte Spencer, are și acum o avere estimată la 100 milioane de dolari. Diana, în schimb, ambițioasă, s-a mutat la Londra la vârsta de 18 ani, unde a lucrat o perioadă ca bonă și ca educatoare la grădiniță. Părinții îi plăteau chiria și tot ce câștiga erau banii ei de buzunar.

După cum era prevăzut, averea sa a crescut după nunta cu Prințul Charles, în 1981. Banii au provenit din Ducatul de Cornwall, pe care acesta l-a moștenit la 21 de ani. După divorț, Diana a obținut o înțelegere financiară. Publicația The New York Times a susținut atunci că ea ar fi primit 22,5 milioane de dolari și o rentă anuală de 600.000 de dolari pentru cheltuielile cu fundația sa. Potrivit unor rapoarte oficiale, când a decedat la Paris, în anul 1997, averea ei era estimată la 31,5 milioane de dolari.

După moarte, o parte din avere, îndeosebi operele de artă și anumite obiecte personale, au fost donate expozițiilor sau licitațiilor cu scop caritabil, însă cea mai mare parte a fost alocată băieților ei. Harry și William au intrat în posesia banilor la vârsta de 30 de ani.

Munca de caritate

Prițesa de Wales a devenit cunoscută pentru susținerea pe care o acorda mai multor proiecte caritabile, lucru care reieșea în mod natural din rolul său de cap regal. Aceasta sprijinea și Campania Internațională pentru Interzicerea Minelor Terestre, campanie care a câștigat premiul Nobel pentru Pace în anul 1997.

„În 1987, când atât de mulți încă mai credeau că SIDA se poate transmite prin atingere, Prințesa Diana a șezut pe patul unui bolnav de SIDA și l-a ținut de mână. Ea a arătat lumii întregi că bolnavii de SIDA nu merită izolare, ci compasiune și bunătate. Lucrul acesta a ajutat la schimbarea opiniei întregii lumi și le-a adus speranțe bolnavilor de SIDA”, spunea Bill Clinton la ”Conferința despre SIDA” din decembrie 2001, în amintirea Dianei, Prințesă de Wales.