Ce avere are IPS Teodosie, de fapt. Veniturile lui au ‘explodat’ în ultimii 4 ani
Înaltpreasfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, unul dintre cele mai controversate personaje din ultima vreme, a reușit să mai iasă odată în evidență. De această dată, în atenția publicului este declarația de avere a sa. Terenurile și veniturile lunare mai mari decât cele ale președintelui României sunt doar câteva dintre lucrurile menționate de acesta în document.
Averea lui ÎPS Teodosie
Conform declarației de avere a lui ÎPS Teodosie din anul 2016, acesta nu deținea nimic. S-au schimbat multe de atunci, astfel că în doar patru ani a reușit să agonisească o avere impunătoare. De la Universitatea Ovidius din Constanța, unde ÎPS Teodosie este directorul școlii doctorale de Teologie, capul bisericesc câștigă aproximativ 158.000 de lei, adică aproape 13.168 de lei pe lună. La acești bani se mai adaugă și alți 14.000 de lei pe lună de la Arhiepiscopia Tomisului.
Practic, acesta câștigă aproape cât președintele Klaus Iohannis doar din activitățile desfășurate din funcția de arhiepiscop. El mai are în bancă peste 39.000 de euro și aproximativ 78.000 de lei. O proprietate importantă pe care o deține este și complexul de la Dorna Arini, ridicat pe o suprafață de 20 de hectare, unde este un hotel de trei stele, spații de producție, sală de conferințe, restaurant și bază de tratament balnear.
Afacerea este finanțată în mare parte din fonduri alocate de Secretariatul de Stat pentru culte. Teodosie mai are și un teren intravilan la Techirghiol, dobândit în 2014 în urma unei donații, dar și un teren la Vatra Dornei, de 2,6 hectare.
Procesul privind obținerea ilegală de fonduri europene
16 mai 2017 – procurorii DNA au cerut înlocuirea controlului judiciar cu cel al arestului la domiciliu pentru Teodosie Petrescu, în cadrul dosarului de urmărire penală al acestuia, fiindcă ar fi demarat obținerea de fonduri europene, prin interpuși, chiar dacă se afla sub interdicție expresă. El a fost acuzat că ar fi utilizat declarații false, incomplete sau inexacte spre a accesa fonduri europene prin APIA.
22 mai 2019 – procurorii DNA au cerut condamnarea sa la închisoare cu executare, anume achitarea prejudiciului din acest dosar, care se ridică la aproape 1,3 milioane de lei. În primă instanță, toți inculpații au fost achitați de Curtea de Apel Constanța.
„Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța și de partea civilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură împotriva sentinței penale nr.84/P din 06 iunie 2019 a Curții de Apel Constanța, Secția Penală și pentru Cauze cu Minori și de Familie”.