Ce avere are, de fapt, Traian Băsescu. Cu câţi bani rămâne după ce a fost declarat colaborator al Securităţii

Ce avere are, de fapt, Traian Băsescu. Cu câţi bani rămâne după ce a fost declarat colaborator al Securităţii
Băsescu rămâne cu veniturile de europarlamentar

Pentru fostul președinte Traian Băsescu lucrurile au luat un traseu neașteptat, odată cu hotărârea ÎCCJ. Pe 24 martie magistrații dădeau o hotărâre în dosarul privind acuzațiile de colaborare cu Securitatea împotriva eurodeputatului Traian Băsescu. Decizia acestora era una în defavorea acestuia, iar efectele s-au văzut imediat. Aflat la Bruxelles, Traian Băsescu avea să afle despre decizia ÎCCJ, fiind anunțat de SPP că i se va retrage serviciul de pază și protecție. Măsura este una legală, conformă cu Constituția României și legislația, în astfel de situații.

Fostul președinte Traian Băsescu pierde beneficiile stipulate prin lege

Conform Legii nr. 406/2001, în calitatea sa de fost președinte al statului român, Traian Băsescu a avut mai multe beneficii oferite de stat. Primele sunt beneficiile financiare, iar celelalte sunt beneficiile materiale, dar și paza SPP.

Hotărârea ÎCCJ în dosarul acuzațiilor de colaboraționist cu fosta Securitate, aceasta are și caracter penal, cu alte cuvinte Traian Băsescu pierde toate aceste beneficii prevăzute de legea tocmai amintită.

Dacă ne referim la beneficiile materiale, asta înseamă că locuințele oferite cu titlul de gratuitate vor fi anulate. În același timp nu va mai beneficia de serviciile consilierilor și a serviciilor de secretariat.

Locuința și cabinetul de lucru, amândouă acordate de Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA APPS), nu vor mai avea calitate de gratuitate.

În același timp, Traian Băsescu pierde și indemnizația acordată de Administrația Prezidențială, în cuantum de 75%. Serviciul de protecție, acordat de SPP, plus mașina SPP, dispar și ele, ca urmare a decizie ÎCCJ.

Dacă ne referim la sume, vorbind aici de indemnizația acordată de Administrația Prezidențială, aceasta se ridica la aproximativ 40.000 de euro, după modificările aduse în 2021.

Băsescu rămâne cu veniturile de europarlamentar

Așa cum relatam deunăzi, Traian Băsescu, pe lângă sumele oferite de stat, beneficiază și de veniturile acordate pentru funcția de europarlamentar, dar și pensia acordată de CNPP.

Așadar, sumele încasate, ca și pensie, se ridică la 69.920 de lei pe an, iar sumele încasate de la Parlamentul European se ridică la 81.792 de euro (diurna de deplasare și misiuni). În afară de asta a mai încasat alte 54.756 de euro, ca sumă forfetară.

I-au mai intrat și 10.000 de euro card de credit Mastercard de la INK Bank Bruxelles. Toate aceste date au apărut și în ultima declarație de avere depusă de Traian Băsescu, la nivelul anului trecut.

Pe lângă aceste sume, fostul președinte a mai avut și alte sume încasate. Majoritatea veneau prin dividende și titluri de stat și trezorerie de la diferite companii de stat, așa cum scriam aici.