O tragedie zguduie comunitatea din Odorheiu Secuiesc, acolo unde un incident grav s-a produs la internatul catholic din localitate. Un perete al clădirii s-a prăbușit, căzând împreună cu un întreg etaj, iar patru elevi, dintre cei 97 de elevi ai școlii internat, au fost prinși sub dărâmături. Ce au văzut adolescenții înainte de tragedie?
Printre victimele tragice se numără trei fete și un băiat, care au fost surprinși în momentul nefericit al prăbușirii. Alarma a fost dată rapid de către un pompier, care se afla în timpul liber în apropiere și a auzit zgomotul puternic al clădirii în timp ce se prăbușea, observând imediat norul de praf.
Pompierul a acționat prompt și a sunat la numărul de urgență 112, alertând colegii săi și solicitând intervenția imediată a echipelor de salvare. Echipajele de pompieri au avut o misiune dificilă, reușind să scoată primele trei victime, trei fete, dintre care una a intrat în comă, iar cea de-a patra victimă, un băiat de 17 ani, a fost găsit și declarat decedat după 45 de minute de resuscitare.
După ce prima fată a fost dusă la ambulanță conștientă, a urmat extragerea celei de-a doua, care era semiconștientă, primind imediat îngrijiri medicale. Cea de-a treia victimă, o fată inconștientă în stop cardio-respirator, a răspuns inițial manevrelor de resuscitare, dar a rămas în comă și a fost transportată la spitalul din Târgu Mureș.
Eforturile de salvare au implicat intervenția pompierilor pentru îndepărtarea molozului, iar o parte a clădirii, precum și acoperișul, prezintă în continuare risc de prăbușire.
Salvamontiștii au fost chemați în sprijin cu un câine de căutare, care l-a găsit pe tânărul decedat, în timp ce, zona a fost delimitată pentru a evita riscuri suplimentare.
CITEȘTE ȘI: Cine este băiatul care a murit în urma prăbuşirii internatului din Odorheiu Secuiesc. Avea doar 18 ani
Din fericire, majoritatea elevilor cazați la internat nu se aflau în clădire în momentul prăbușirii, fiind în oraș pentru activități extrașcolare. În acest fel, s-a putut evita o tragedie care putea fi mult mai mare, cu mai multe pierderi de vieți omenești.
Cu toate acestea, un martor, frate al unuia dintre copiii din internat, a relatat că fetele rămase în clădire au alertat imediat pedagogul, observând cu puțin timp înainte de tragedie fisurile și crăpăturile în ziduri.
Din păcate, atunci când s-au întors să vadă ce se întâmplă, nu au mai apucat să iasă, fiind acoperite de moloz și ziduri. Cauza probabilă a prăbușirii este atribuită lucrărilor de reabilitare efectuate de o firmă autorizată la sistemul de canalizare și colectare a apelor pluviale în zona clădirii, care a ridicat semne de întrebare cu privire la siguranța structurii.
Administrația locală a declarat că, deși clădirea este veche, nu era încadrată în categoria celor cu risc seismic.