Ce au putut să fure mai mulți infractori români în Belgia. Cum s-a încheiat totul
Pentru desființarea unui grup infracțional organizat au fost necesare 11 percheziții la domiciliu. Șeful grupului, care acționa în Belgia, Nicușor Roșculeț se află de anul trecut în custodia poliției belgiene. Oamenii legii au extins însă ancheta și la apropiații infractorului și astfel au descoperit întreaga activitate a grupului.
Ce au putut să fure mai mulți infractori români în Belgia
În această săptămână, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR – Direcţia de Investigații Criminale și IPJ Buzău – Serviciul de Investigații Criminale, au făcut mai multe percheziții domiciliare într-o cauză care și-a propus desființarea unui grup infracțional specializat în comiterea de infracțiuni contra patrimoniului.
Perchezițiile domiciliare au fost făcute în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile din Belgia. Buna colaborare dintre autoritățile din România și cele belgiene, precum și schimburile de informații, au dus la formularea și transmiterea de către Judecătoria de Primă Instanță din Eupen la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală a unui ordin european de anchetă care să ajute la documentarea și soluționarea cazului din Belgia, potrivit Impact.ro.
Ce furau infractorii români în Belgia
Începând cu prima parte a anului 2016 și până la începutul lui 2020 gruparea, formată din cetățeni români, a furat biciclete, obiecte de grădinărit, diverse ustensile, mașini-unelte, motoare pentru bărci, instrumente pentru pescuit, dar și mașini de tuns iarba, tractoare de tuns iarba sau combustibil în cantități mari.
„Gruparea, având ca lider o persoană cu domiciliul în județul Buzău, era bine structurată și ierarhizată, beneficiind inclusiv de un imobil din apropierea graniței dintre Belgia și Germania, pus la dispoziție de un membru al grupării, pentru a fi folosit de suspecți ca loc de refugiu și punct de pornire al transporturilor pe timp de noapte” se arată în comunicatul de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Prejudiciu de peste 500,000 de euro
109 acte de furt calificat s-au comis în cei patru ani de activitate a grupului , iar polițiștii au ajuns la concluzia că prejudiciul cauzat de activitatea grupului infracțional organizat este de peste 500.000 de euro. Perchezițiile domiciliare la apropiații lui Roșculeț au scos la iveală faptul că aceștia ar fi depozitat obiectele furate de membrii bandei de hoți.
În urma perchezițiilor la domicilii, au fost găsite și confiscate bunuri provenite din infracțiunile comise pe teritoriul Belgiei care au fost trimise ţării solicitante, unde autoritățile judiciare vor dispune măsuri de restituire către persoanele vătămate. Activitățile au beneficiat de sprijinul criminaliștilor, luptătorilor SAS și a lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Buzău.