Ce au pățit doi jurnaliști din China care au spus adevărul despre coronavirus. Familiile sunt disperate

Ce au pățit doi jurnaliști din China care au spus adevărul despre coronavirus. Familiile sunt disperate

Doi jurnaliști chinezi care au prezentat situația din orașul Wuhan, chiar de la începutul epidemiei de coronavirus au dispărut fără urmă, iar familiile lor sunt disperate, deoarece nu știu nici măcar dacă aceștia mai sunt în viață sau nu.

Jurnaliști chinezi dispăruți după ce au spus adevărul despre coronavirus

Se pare că autoritățile din China au încercat să mușamalizeze erupția virusului care până în prezent a ucis aproape 1.500 de oameni. Doi jurnaliști însă au făcut publică adevărata situație din orașul Wuhan. Au filmat cadavre înghesuite într-un microbuz și au intervievat pacienți.

Unul dintre ei a fost săltat de polițiști și întrebat despre filmulețe pe care le-a postat pe rețelele de socializare. A fost avertizat să se oprească, însă nu a făcut-o. Fang Bin a mai publicat un filmuleț, apoi a dipărut fără urmă.

Jurnaliști chinezi dispăruți după ce au spus adevărul despre coronavirus

La fel s-a întâmplat și cu Chen Qiushi. Acesta a încercat să arate lumii ceea ce se petrece în China. Fost avocat pentru drepturile omului, transformat în jurnalist, era deja cunoscut în zona activismului, după ce a oferit informaţii cu privire la protestele care au paralizat Hong Kong-ul.

Din cauza acestor reportaje, Chen spunea că a fost hărţuit şi cenzurat de autorităţile chineze, care i-au închis conturile de pe reţelele sociale, cu peste 700.000 de urmăritori. Și-a făcut un alt canal de YouTube, iar la sfârşitul lunii ianuarie 2020 a călători în Wuhan pentru a da publicului informaţii cu privire la criza în desfăşurare.

„Îmi voi folosi camera pentru a documenta ceea ce se petrece cu adevărat (n.r. – în Wuhan). Promit că voi spune tot adevărul”, a spus Chen în primul său filmuleţ pe Youtube care apoi a început să viziteze spitale din Wuhan şi să intervieveze pacienţi.

Chen a dispărut şi el fără urmă cândva înainte de 7 februarie. În acea zi, pe contul său de Twitter a fost publicat un filmuleţ în care apărea mama acestuia şi care spunea că fiul ei a dispărut cu o noapte în urmă. Autorităţile chineze refuză să comenteze situaţia şi nu au dat nicio informaţie cu privire la unde s-ar afla cei doi jurnalişti dispăruţi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI