Această categorie de alimente a cunoscut o creștere majoră în pandemie. Românii au cumpărat mai mult ca niciodată aceste alimente.
A crescut consumul de alimente sănătoase în timpul pandemiei. Potrivit unui studiu realiat de Starcom, 38% dintre respondenți au consumat mai multe fructe și legume proaspete, iar 29% au băut mai mult ceai decât în anii precedenți.
Studiul numit „Impactul pandemiei de COVID-19 asupra consumului de alimente” a arătat că românii au fost mai ponderați în privința cheltuielilor alimentare în ultimul an. De asemenea, ei au fost mai preocupați să consume alimente sănătoase. Aproape 90% dintre respondenți au evitat produsele cu aditivi și 86% au folosit ingrediente naturale sau organice în preparate. În plus, 82% au evitat băuturile carbogazoase.
„Perioada pandemică a accentuat nevoia românilor din mediul urban de a avea un stil de viață mai sănătos pentru a contrabalansa sedentarismul și a crescut gradul de apreciere a meselor în familie.
Legumele și fructele au fost la mare căutare în dieta românilor în această perioadă, în detrimentul produselor cu aditivi și conservanți artificiali.
Totodată, contextul pandemic a creat mediul perfect ca oamenii să gătească mai mult în casă, acordând o mai mare atenție produselor folosite în prepararea mâncării, ingredientelor naturale sau chiar organice”, a explicatAndreea Zanfir, Consumer Insights & Research Coordinator, Starcom România.
Pandemia i-a făcut pe români să să cumpere mai multe alimente ambalate, din cauza pandemiei, însă au continuat să cumpere și alimente neambalate din motive de protejare a mediului. De asemenea, ei au căutat produse cu un termen de expirare mai mare și au făcut cumpărături pe baza unor liste.
Respondenții au declarat în proporție de 90% că s-au orientat către alimente la oferte speciale și au încercat să cumpere mai mult, pentru a se aproviziona și a evita aglomerarea.
69% dintre respondenți s-au uitat la preț, 68% la calitatea produselor și 56% la prospețimea lor.
90% dintre ei au devenit preocupați de sănătate și au evitat alimentele cu aditivi și conservanți artificiali. Pe de altă parte, românii au consumat mai puține alimente congelate și semi-preparate și mai puține băuturi alcoolice.