Ce au început să facă turiștii pe litoral după ce algele au invadat plajele. Actrița Maia Morgenstern a filmat totul: „Vă mulțumim”

de: Ștefan R. Apostol
21 07. 2024

Liotralul românesc are tot ceea ce-și dorește un turist. Uneori mai puțină curățenie, din păcate, de cele mai multe ori din cauza turiștilor. dar, așa cum reiese din imaginile postate de celebra actriță Maia Morgerstern, de data asta este vorba de cu totul alte motive, mai exact din cauza caniculei. Clipul publicat de actriță arată ce au început să facă turiștii pe litoral după ce algele au invadat plajele.

Din cauza caniculei, Marea Neagră e invadată de alge

Anul 2024 este deja recunoscut ca unul al valorilor termice extreme record. În acest context, valurile de căldură marină din acest an au dus la o scădere fără precedent a creșterii fitoplanctonului și a algelor, de care multe animale din oceane depind pentru hrană.

Un alt efect, cel puțin la nivelul Mării Negre, a apărut și fenomenul apariției algelor pe sufrapața mării, mai ales în zonele de plajă. Aflată la malul mării, actrița Maia Morgerstern a publicat un clip video care arată exact acest fenomen.

Este posibil ca temperaturile record ale mării să fi declanșat un declin global fără precedent al creșterii fitoplanctonului și a algelor, care constituie baza rețelei alimentare marine.

Ce au început să facă turiștii pe litoral după ce algele au invadat plajele

De altfel, și anul trecut, mare parte din oceanele lumii au fost afectate de valuri de căldură marină extremă, cauzate de schimbările climatice și de trecerea la condiții El Niño mai calde în Oceanul Pacific.

Maia Morgerstern, aflată la mare, avea să filmeze acest fenomen, ulterior cei care îi urmăresc aveau să vadă cum turiștii aflați pe plajă s-au apucat să facă curat și să strângă algele, iar artista este auzită spunând:

„La Mangalia, foarte frumos. Foarte frumos! Curățăm malul, prea bine. E foarte frumos ceea ce se întâmplă, fără supărare.”

Fenomenul s-a întâmplat și în 2023, datorită căldurii extreme

Valurile de căldură marine sunt perioade neobișnuite în timpul cărora suprafața mării se încălzește timp de câteva zile până la câteva luni, pe suprafețe de până la mii de kilometri pătrați. Deși creșterea temperaturilor de la suprafața oceanului este principalul indicator, acestea se pot extinde și la adâncurile mării.

În plus, deși sunt fenomene climatice extreme, localizate și temporare, acestea devin din ce în ce mai intense, frecvente, de lungă durată și răspândite spațial ca urmare a schimbărilor climatice. Conform IPCC, frecvența valurilor de căldură marine s-a dublat din anii 1980.

În 2003 au fost studiate primele valuri de căldură marină în Marea Mediterană, care au evidențiat temperaturi de vară cuprinse între +1 și +3 grade peste mediile sezoniere. De atunci, alte episoade au ținut prima pagină a ziarelor, cum ar fi episodul din 2011 din largul coastei de vest a Australiei, cu temperaturi care au atins până la +5°C peste normele sezoniere pe o perioadă de zece săptămâni.

În timpul acestui episod, oamenii de știință au observat primele cazuri de albire a coralilor în reciful Ningaloo, în largul insulelor Abrolhos și pe coasta Pilbara. Mai recent, în 2023, Pacificul de Nord-Vest a cunoscut cele mai puternice valuri de căldură înregistrate vreodată la nivel local, temperaturile crescând cu un alarmant +2,6 grade peste normă.