Ce au făcut Nicolae Ceaușescu și Elena când au văzut că regina Elisabeta fuge de ei. Monarhul s-a ascuns în boscheți

de: Claudiu Surmei
20 11. 2019

Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au efectuat o vizită în Marea Britanie, în anul 1978. Cuplul dictatorial nu a fost deloc pe placul Reginei Elisabeta a II-a, care la un moment dat s-a ascuns de ei într-un tufiș din grădina Palatului Buckingham. Se pare că monarhul auzise destul la prima ședință la care participase alături de cei doi.

Regina Elisabeta a II-a s-a ascuns în boscheți ca să nu dea ochii cu Nicolae și Elena Ceaușescu

Trei zile a durat vizita soților Ceaușescu în Marea Britanie, timp în care s-au semnat contracte cu firmele British Aerospace şi Rolls Royce privind cooperarea pe termen lung în construirea de avioane BAC-1-11 şi motoare pentru avioane. De asemenea, au fost semnate memorandumuri de înţelegere privind cooperarea în industria aeronautică şi cooperarea tehnologică în domeniul explorării şi exploatării de petrol şi gaze.

 

Se pare că Regina Marii Britanii a vrut să intre cât mai puțin în contact cu Nicolae și Elena Ceaușescu, adică strict la ședințele de lucru la care au participat împreună. Cuplul dictatorial a primit o cameră imensă într-o aripă a Palatului Buckingham, în timp ce Regina a stat în aripa opusă, palatul fiind suficient de mare încât să facă aproape imposibilă întâlnirea accidentală.

Însă un episod amuzant s-a întâmplat în a doua zi de vizită, după ce cu o zi înainte avusese loc prima lor ședință de lucru. Regina Marii Britanii a ieșit să își plimbe câinii în grădina Palatului Buckingham și la un moment dat i-a zărit pe Nicolae și Elena Ceaușescu, ieșiți și ei să respire aer proaspăt. Pentru că nu voia să dea ochii cu ei și să poarte discuții pentru care nu avea dispoziție, Regina Elisbata a II-a s-a ascuns în boscheți.

Jurnaliștii britanici care au relatat episodul amuzant scriu că Nicolae și Elena Ceaușescu au văzut-o pe Regină, dar s-au simțit stânjeniți de gestul ei și și-au continuat plimbarea fără să o abordeze.