Ce au descoperit anchetatorii când au scormonit conturile lui Ceaușescu. Ce ascundea dictatorul pe proprietatea sa: “Era o turmă întreagă”

Ce au descoperit anchetatorii când au scormonit conturile lui Ceaușescu. Ce ascundea dictatorul pe proprietatea sa: “Era o turmă întreagă”
Anchetatorii au descoperit, după Revoluție, câți bani avea în conturi familia Ceaușescu

Foarte multe informații contradictorii despre soții Ceaușescu au fost vehiculate în spațiul public după Revoluția din 1989. Pentru a afla câți bani avea în conturi familia Ceaușescu, anchetatorii s-au pus pe treabă și au deschis mai multe investigații la scurt timp după căderea regimului comunist.

Anchetatorii au descoperit, după Revoluție, câți bani avea în conturi familia Ceaușescu

Românii vorbeau despre sumele uriașe pe care Nicolae și Elena Ceaușescu le-ar fi avut în conturi. Se zvonea că cei doi ar avea milioane de dolari în bănci străine, iar unii susțineau chiar că ar avea clanțele poleite cu aur și, mai mult, vasul de la WC tot din aur.

Anchetatorii au deschis mai multe investigații după Revoluție, dar singurele date oficiale sunt cele despre conturile pe care familia Ceaușescu le-a avut la CEC. Nu a fost vorba despre Nicolae și Elena, ci despre copiii lor, Valentin, Zoia și Nicu. Iată ce au descoperit anchetatorii la CEC, după 1989:

  • Nicu Ceauşescu: 1.223.873 de lei
  • Valentin Ceauşescu: 1.223.873 de lei
  • Zoia Ceauşescu: 1.450.020 de lei

Valentin Ceaușescu a recunoscut însă că avea bani în străinătate: „Am un cont de circa 1.000 de lire sterline la o bancă din Londra – „Midland” – şi 1.500 de mărci la „Deutsche Bank”- sucursala din Frankfurt. Nu cunosc numerele conturilor; extrasul de cont privitor la depozitul din RFG poate fi găsit cu ajutorul fostei soţii, Iordana Borilă”, a declarat Valentin Ceaușescu în fața anchetatorilor.

Nicolae și Elena Ceaușescu au cheltuit sume uriașe de bani pentru alimente, dar nu le-ar fi plătit niciodată din banii lor (160.000 – 180.000 de lei lunar). În plus, hrana animalelor costa 600-700 de lei.

„În privinţa animalelor, cunosc că era o turmă întreagă: Nicolae Ceauşescu avea patru câini Labrador – Corbu, Şarona, Şoimu şi Rodica; Valentin avea un câine cocker, Nicu Ceauşescu avea un câine lup, Elena Ceauşescu avea un câine pripăşit, la care ţinea, Zoia Ceauşescu şi Mircea Oprean aveau şi ei doi”, a declarat fostul şef al Gospodăriei, Radu Burciu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI