Ce ar urma să se întâmple în România, după cutremurele din Gorj. Explicaţia unui seismolog celebru
Cutremurele din Gorj continuă, iar oamenii sunt tot mai panicați. Au fost surprinși din nou de seisme și se gândesc că poate urma unul mult mai puternic, devastator. Specialiștii au intervenit pentru a clarifica situația, explicând ce se va întâmpla în țara noastră după cutremurele din zona Olteniei.
Cutremur urmat de replici în Gorj
Un nou cutremur a avut loc în Gorj în seara de marți. Oltenii s-au panicat din nou, după ce pământul s-a cutremurat. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe și a avut o magnitudine de 4,2 pe scara Richter, la o adâncime de 8,6 km.
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – (INCDFP) cutremurul s-a produs la 14km NV de Targu Jiu, 65km NE de Drobeta-Turnu Severin, 72km S de Hunedoara, 87km S de Deva, 97km V de Ramnicu Valcea, 99km E de Resita.
După acest cutremur, au mai avut loc, ulterior, alte două replici, cu magnitudini de 2,7 şi 2,3. De asemenea, un alt cutremur s-a produs și în Muntenia, judeţul Călăraşi, având o magnitudine de 2,6.
Mai mulți oameni din zona Olteniei au declarat că au simțit cutremurul din plin și au trecut prin clipe de groază când au văzut că li se cutremură din nou casele.
Ce se va întâmpla în România
Oamenii sunt foarte panicați din cauza cutremurelor și se gândesc la ce e mai rău. După seismul de noaptea trecută, se gândesc că ar putea avea loc unul puternic, ce va face ravagii la noi în țară.
Un seismolog celebru a explicat de ce se produce, de fapt, seismele. Astfel, Mihai Diaconescu a explicat că zona Gorjului încă este activă din punct de vedere seismologic, de unde și episoadele foarte dese.
Astfel, cât timp se vor produce cutremure în zona Mediterană, se vor produce și în România. Totuși, seismologul susține că România se află pe un trend descendent și nu sunt șanse să se producă un seism prea mare.
„Zona încă este încă activă seismic. Probabil că sunt în continuare supuse unui stres din spre Mediterană și va fi în continuare activă atât timp cât în zona Mediterană se produc cutremure. Cu toate acestea, la noi în țară există un trend descendent”, a declarat Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul de Fizica Pământului.