23 iul. 2022 | 17:33

Ce ar trebui să faci cu banii când e inflația mare. În niciun caz nu trebuie să îi ții cash sau în valută

Utile
Ce ar trebui să faci cu banii când e inflația mare. În niciun caz nu trebuie să îi ții cash sau în valută
Unde sa tii banii atunci cand inflatia este mare

Prețurile în creștere pentru bunuri și servicii ne determină să intrăm în banii pe care i-am economisit până acum. Cum nu există o modalitate prin care să evităm inflația, analiștii financiari ne dezvăluie care sunt cele mai bune metode prin care ne putem proteja investițiile în 2022. În niciun caz nu trebuie să ținem banii cash sau în valută.

Ce să faci cu banii, dacă inflația este mare

La nivel mondial este jale. Marea Britanie a anunțat deja că se confruntă cu cea mai mare rată a inflației din ultimele trei decenii (5,4%). Peste Ocean, în SUA, prețul bunurilor și serviciilor a continuat să crească cu un ritm nemaiîntâlnit în ultimii ani, ajungând la 7%. În UE sunt țări care au înregistrat o inflație ce depășește pragul psihologic de 10%: Estonia (12%) și Lituania (10,7%). Cu o rată sub 10%, România este și ea în plutonul statelor cu inflație în creștere, situându-se pe locul al șaselea.

„În România, inflația va fi în continuare „mai mare decât în ultimii 5-8 ani. Vom vedea o rată a inflației care va merge spre 10%. Dacă va depăși acest prag psihologic cu două cifre vom vedea, dar cu siguranță vremurile în care aveam o rată a inflației de 1-2% au apus”, a spus Alexandra Smedoiu, președinta CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internațional, pentru Panorama.

De ce să ții economiile la bancă

Deși se preconizează o inflație mare, țara noastră nu va ajunge la nivelul din perioada anilor ’90, cea mai neagră perioadă inflaționistă din istoria post-decembristă a României, susțin analiștii financiari Dragoș Cabat și Adrian Bența. Din moment ce ritmul în care cresc prețurile pentru bunuri și servicii îl depășește pe cel în care se majorează salariile, mulți români se întreabă cum și-ar putea proteja mai bine banii și economiile. Experții recomandă ca, pe parcursul perioadelor inflaționiste, banii să nu fie ținuți cash, ci la bancă sau în câteva forme de investiții.

Lumea a economisit și în 2021, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale a României (BNR), preferând depozitele în lei (64,4%) și pe cele în valută (35,4%). Cu toate că este o alternativă mai bună decât păstrarea banilor în contul curent, depozitul bancar nu mai reprezintă o formă de protecție în fața inflației, dobânzile fiind cu mult sub rata inflației.

Protejează-te prin Bursă

Nici depozitele în valută nu par o opțiune mai bună pentru economiile tale, semnalează Dragoș Cabat. Potrivit acestuia, „la valută, dobânzile sunt 0% sau 0,25%. Toate băncile oferă dobânzi real negative la toate depozitele atât în lei, cât și în valută”.

Te poți proteja de inflație prin Bursă, mai ales dacă ai venituri mai mari sau poți face o alocare mai agresivă a banilor. Principiul după care ar trebui urmărită această investiție este următorul: nu toate companiile pot aduce randamentele cele mai bune, astfel încât să acopere inflația. Fii cu ochii pe acelea care au domenii de monopol, „pentru că pot mări prețurile pentru servicii și își pot păstra marja de profit”.

Fă investiții

O altă idee este să investești direct în materii prime pe bursă, și nu în acțiuni. Spre exemplu, poți cumpăra materii prime agricole, țiței sau gaze naturale, deoarece prețul se mișcă odată cu inflația.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Click.ro
Reacția lui Macron după decizia Statelor Unite de a permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază de lungă de acţiune
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Cartea de identitate, pe telefonul mobil! Un nou proiect al Guvernului
EVZ.ro
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Spynews
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se fac MAJORĂRI de PENSII în 2025. BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT
Mediaflux
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro