Viitorul României ar putea fi unul foarte sumbru, având în vedere că populația țării scade. Cei care astăzi se află în câmpul muncii ar putea să trăiască un adevărat coșmar peste 10, 20 de ani. Motivul este foarte simplu și cât se poate de concret. Cu o populație în scădere, și cu foarte puțini specialiști, din generațiile tinere, actualii angajați ar putea rămâne fără pensii.
În ultimii 30 de ani populația României este într-o continuă scădere. De la 22 de milioane de locuitori la începutul anului 1990, acum dacă sunt aproximativ 19 milioane. Cu o rată în creștere a celor care pleacă peste graniță și cu un grad evident de îmbătrânire a populației, piața muncii din România va avea de asemenea de suferit.
Specialiștii spun că actualii angajați, la momentul pensionării vor avea mari probleme în a primi pensii de la stat. Motivația este cât se poate de realistă, și are legătura cu absorbția viitorilor angajați în piața muncii din România.
Sunt peste 9 milioane de români plecați în străinătate, iar dintre aceștia foarte puțini revin sau își doresc să revină în țară. Mulți dintre cei plecați beneficiază de pensii, dar în țările de reședință. Generațiile tinere, viitori angajați, nu văd un viitor concret în România și din acest motiv aleg să plece. Cu cât rata acestora, a viitorilor angajați, scade, cu atât fondurile de pensii se vor subția.
Sistemul de pensii românesc funcționează pe baza contribuțiilor angajaților la cele două piloane de pensii. Ținând cont de cele enunțate, fondurile de pensii vor ajunge în situația de a fi în imposibilitatea de a le mai acorda pensii actualilor angajați la momentul pensionării.
„Sistemul de pensii funcționează atât timp cât populația crește, când sunt suficient de mulți angajați care să susțină pensionarii dintr-un anumit moment.”, declară, Adrian Codîrlașu, președintele CFA România.
Același Adrian Codîrlașu, președintele CFA România, spune că sustenabilitatea sistemului românesc de pensii depinde 100% de contribuțiile angajaților.
Dar, ținând cont de rata mică a viitorilor angajați, există riscul ca în următorii 20 de ani acest eșafod să cadă. Un prim moment dramatic ar putea să vină în perioada anilor 2030 – 2035, când cei aproximativ 70.000 de actuali angajați vor ieși la pensie.
„Atunci va fi nevoie de și mai multe reurse pentru sistemul public de pensii”, subliniază Adrian Codîrlașu. Există soluții, mai spune Adrian Codîrlașu, doar că s-ar putea să nu fie cele dorite de populație.
Una din soluții ar fi majorarea taxării angajaților de la acel moment. O alta, și cea mai probabilă, ar fi înghețarea pensiilor sau creșterea gradului de colectare a TVA.
Indiferent ce soluții vor fi abordate, concluzia este că românii vor avea mari probleme în viitor, când vine vorba de pensii.