Ce amendă riști, dacă nu ai rovinieta. Unde poți plăti amenda și în cât timp

Ce amendă riști, dacă nu ai rovinieta. Unde poți plăti amenda și în cât timp

Despre rovinietă și prețurile ei toți românii trebuie să știe. Conform OUG 15/2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, utilizatorii, atât români, cât și străini, ai rețelei de drumuri naționale din România, au aobligația de a achita tarifele de utilizare și de trecere.

Rovinieta este o taxă de drum obligatorie pe toate drumurile din România, iaar ca orice taxă obligatorie, nerespectarea ei aduce cu sine amenzi. Șoferii care sunt prinși fără rovinietă sunt amendați cu sume ce se încadrează între 250 și 4.500 de lei, în funcție de tonajul mașinii. Atenție însă că, amenda scade dacă este achitată în 48 de ore de la data în care a fost comunicată contravenientului.

Prețuri roviniete

Iată cât costă rovinietele. Pentru categoria „autoturisme” prețurile sunt cele din tabelul de mai jos, în funcție de perioada acoperită.

Perioadă (zile) Lei Euro
7 14 3
30 32,67 7
90 60,66 13
12 130,66 28

Pentru alte categorii de autovehicule, de la cele pentru transport de marfă sub 3,5 t până la cele pentru transport de persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, găsiți prețurile pe site-ul e-rovinietă.ro.

Ce amenzi riști dacă nu plătești rovinieta

Amenzi pentru lipsa rovinietei

Cum spuneam, amenzile pentru cei care circulă fără rovinietă pe drumurile publice din România, se încadrează între 250 lei și 4.500 de lei, în funcție de tonajul autovehicului și de destinație. În tabelul de mai jos, puteți afla la ce amenzi vă expuneți dacă sunteți surprinși de una dintre cele 74 de camere video amplasate pe drumurile din țară, care „citesc” plăcuțele de înmatriculare și stabilesc dacă ați plătit sau nu rovinieta.

Categorie autovehicul Amenda (lei)
Autoturisme 250 – 500
Vehicule de transport marfă sub 3,5 t 750 – 1.250
Vehicule de transport marfă 3,5 t – 7,5 t și vehicule de transport persoane cu 9-23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul) 1.250 – 1.750
Vehicule de transport marfa 7,5 t – 12,00 t și vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul) 1.750 – 2.250
Vehicule de transport marfă peste 12,01 t, cu maximum 3 axe inclusiv 2.750 – 3.000
Vehicule de transport marfă peste 12,01 t, cu minim 4 axe inclusiv 3.000 – 4.500

Rovinietă amenzi: În cât timp se prescriu

Începând din 14 septembrie anul curent, termenul de prescriere al amenzilor a scăzut la 4 luni din momentul în care a fost „fotografiată” mașina aflată în culpă. „Autoritățile trebuie să trimită procesul verbal în cel mult două luni de la data săvârșirii cotravenției de către șofer”, se arată într-un act normativ.

Șoferul amendat nu va mai fi sancționat în următoarele două luni din momentul în care a fost trimis procesul verbal de constatare a contravenției. O noutate survenită în 2018 este faptul că procesul verbal nu mai trebuie sa fie însoțit de fotografii doveditoare.

Rovinietă amenzi: Unde le poți plăti

Amenzile pentru lipsa rovinietei se pot plăti la trezoreriile din județul în care este înmatriculat autovehiculul (sectorul, pentru București) sau prin internet banking, la „ghiseul.ro”. Contul în care trebuie să plătiți amenda îl găsiți pe site-ul ANAF

Atenție maximă însă, după ce ați achitat amenda, trebuie să trimiteți dovada către Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN) pe e-mail sau fax. Cu toate acestea, cel mai bine ar fi să  verificați valabilitatea rovinietei pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) înainte de a porni la drum!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI