Ce amendă primeşti pe loc dacă circuli prea încet cu maşina. Poliţiştii nu stau la discuţii, legea e clară

de: Sabina Anastasia
11 02. 2023

Nu doar depășirea vitezei maxime în trafic este taxată de către agenții de poliție. Codul Rutier stabilește reguli clare privind modul de conducere a unui autoturism. Iată ce amendă primeşti pe loc dacă circuli prea încet cu maşina! La ce valoare se ridică sancțiunea financiară în astfel de cazuri.

Ce amendă primeşti pe loc dacă circuli prea încet cu maşina

România se menține pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de accidente rutiere mortale. Potrivit celor mai recente date, la fiecare milion de locuitori sunt înregistrate 93 de decese ce au loc în urma unor evenimente tragice din trafic. Principalul motiv al producerii de accidente rutiere este reprezentat de viteza neadaptată condițiilor de drum.

În ultimele aproximativ 12 luni de zile, au avut loc 768 de accidente rutiere grave pe drumurile publice din țară. 281 de oameni și-au pierdut viața și 651 au suferit răni grave. În comparație cu anii trecuți totuși, numărul de evenimente de acest fel a scăzut cu peste 20 de procente, arată datele Poliției Române.

Cu toate că principala problemă a românilor în trafic este șofatul peste limita maximă de viteză admisă, Codul Rutier stabilește sancțiuni și pentru șoferii care circulă cu viteză prea mică. Un astfel de obicei în trafic poate să îi pună în pericol pe ceilalți, spun autoritățile. Șoferii care circulă sub viteza minimă pot fi acuzați de blocarea sau împiedicarea traficului.

Și în țara noastră, poți fi amendat dacă circuli cu mașina sub viteza minimă stabilită de Codul Rutier. Astfel, poți fi oprit în trafic pentru control de către agenții de poliție chiar dacă nu circuli cu viteză foarte mare. În cazul în care ai condus prea încet, ești sancționat cu câteva sute de lei.

Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă circuli prea încet

Codul Rutier aflat în vigoare stabilește că, în cazul în care un șofer circulă cu o viteză cu cel puțin 10 kilometri pe oră sub limita minimă obligatorie, se aplică sancțiuni. Participantul la trafic în cauză poate fi sancționat cu două sau trei puncte-amendă. Ce înseamnă acest lucru?

Contravențiilor prevăzute în Codul Rutier li se stabilesc clase de sancțiuni cărora le corespunde un anumit număr de puncte-amendă, după cum urmează:

  • clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă, amenzi între 290 și 435 de lei;
  • clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă, amenzi între 580 și 725 de lei;
  • clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă, amenzi între 870 și 1.160 de lei;
  • clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă, amenzi între 1.305 și 2.900 de lei;
  • clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă, amenzi de la 3.045 la 14.500 de lei.

Așadar, șoferii care circulă în trafic cu viteză prea mică pot să fie sancționați cu o amendă a cărei valoare poate varia între 290 și 435 de lei.