Cod Rutier 2019: ce amenzi primesc pietonii care încalcă regulile

Cod Rutier 2019: ce amenzi primesc pietonii care încalcă regulile

În Codul Rutier 2019 sunt prevăzute amenzi și pentru pietonii care încalcă regulile de circulație, nu doar pentru șoferi. Așadar, dacă vrei să eviți să fii amendat de vreun polițist zelos, ar fi bine să știi care sunt regulile pe care trebuie să le respecți.

În Codul Rutier sunt prevăzute amenzi drastice și pentru pietonii care nu respectă regulile de circulație. Sancțiunile pot fi mai mici sau mai mari, în funcție de abateri. Dar, pentru a nu risca o amendă usturătoare, ar fi bine să știi care sunt regulile ce trebuie respectate.

De asemenea, trebuie să știi ce direcție să urmezi atunci când mergi pe stradă, pentru a nu cădea în plasa polițiștilor.

Codul Rutier 2019: ce reguli trebuie să respecte pietonii

În Codul Rutier se prevede expres faptul că pietonii sunt obligați să meargă pe trotuar. Dacă, să zicem, nu există trotuare în zonă, atunci ei trebuie să circule pe acostament. Pietonii nu au voie să meargă nici pe pistele de biciclete și nici pe autostradă.

Mai mult, nu ai nevoie să traversezi atunci când auzi că se apropie un vehicul al serviciilor de urgență – Poliție sau Pompieri, atunci când acestea au girofarurile și sirenele pornite. Pietonii sunt obligați să fie atenți la semnele polițiștilor aflați în intersecții.

Când aceștia sunt prezenți acolo, semafoarele nu mai trebuie luate în seamă, chiar dacă ele funcționează normal.

Când polițiștii nu sunt prezenți într-o intersecție, pietonii pot traversa numai atunci când semaforul care-i vizează afișează culoarea verde. Când aceasta devine intermitentă, atunci înseamnă că mai rămâne foarte puțin timp pentru a traversa, așa că pietonii trebuie să grăbească pasul.

Toți cei care nu respectă aceste reguli vor fi sancţionaţi cu amendă din clasa I de sancțiuni, adică vor primi două sau trei puncte-amendă, potrivit prevederilor menționate în Codul Rutier. Așadar, nu doar șoferii pot fi sancționați cu puncte de amendă, ci și pietonii.