În prezent, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani din România, au o alocație lunară de 150 de lei, majorată de la 84 de lei în 2019. Dacă o transformăm in euro la cursul de azi al BNR, am avea aproximativ 30 de euro, adică un euro pe zi. Folosind datele publicate de Comisia Europeană, alocație din România este una dintre cele mai mici, în comparație cu alte state din Uniunea Europeană. Alături de noi se regăsesc și Bulgaria, Polonia și Slovacia.
În România, 3.574.835 de copii cu vârste între 0 -18 ani au primit alocații de la stat în luna octombrie 2019, date preluate de la Ministerul Muncii.
Copiii românilor au cea mai mică alocație din Uniunea Europeană. În majoritatea statelor, alocația pornește de la 100 de euro, la noi, este de 30 euro. Această sumă nu acoperă necesarul lunar al unui copil, ci doar într-o foarte mică măsură. Specialiștii ne atrag atenția că mai bine de jumătate de copiii din România trăiesc în sărăcie, iar majorarea alocațiilor este oportună.
„Deși alocația s-a dublat în urmă cu 2 ani, suma este foarte mică. Vorbim de 1 euro pe zi pentru un copil. Asta arată, într-un fel, interesul guvernanților pentru copii. Majorarea alocațiilor este oportună, este un suport care trebuie alocat direct copiilor. Probabil că este greu de acceptat după atâtea măriri bugetare pentru salarii și pensii. Niciodată nu sunt bani, dar copiii trebuie să fie o prioritate. Din păcate, jumătate dintre copiii României trăiesc în risc de sărăcie și excluziune socială“, a explicat, pentru „Adevărul“, Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Asociației „Salvați Copiii!“.
Dacă locuiești în Suedia și ai copii, atunci ai dreptul la alocația pentru copil. Acesta ajutor financiar se plătește tuturor părinților, încă din prima lună în care s-a născut copilul, până împlinește vârsta de 16 ani. Alocație unui copil din Suedia este de 1.250 de coroane suedeze, aproximativ 580 de lei. Dacă cel mic provine dintr-o familie monoparentală, părintele primește suma de 1.250 de coroane integrală. Sau, 625 de coroane pentru fiecare părinte. De regulă, pe data de 20 a lunii banii sunt plătiți.
În Austria, alocația pentru copii este dată indiferent de veniturile familiei, la fel ca și în România. Cât este alocația? Ei bine, ea depinde în funcție de vârsta copilului. În plus, familiile cu doi sau mai mulți copii, primesc un supliment.
În Austria, un copil până în 3 ani primește 114 euro sau 552 de lei. După ce depășește această vârstă, suma crește la 121 de euro. De la vârsta de 10 ani, aceasta va primi 141 de euro, iar după 19 ani, suma crește la 165 de euro. Suplimentul pentru numărul de copii este de 7 euro pentru doi copii. Acesta urcă până la 52 de euro pentru 7 copii.
În Franța, alocația este cuprinsă între 369 de euro și 403, în funcție de vârsta copilului. Alocația se acordă copiilor cu vârste între 6 și 18 ani, dar depinde și de veniturile familiei.
În Olanda, nu se ține cont de veniturile părinților iar plata alocațiilor se face la sfârșitul fiecărui trimestru. Pentru copiii de până la 5 ani, alocația este de 221 de euro. Pentru cei cu vârste de la 6 la 11 ani, 269 de euro. Iar pentru cei cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, alocația este de 316 euro.