Mii de creștini din întreaga Românie au început din 15 noiembrie să intre în Postul Mare de Crăciun. Deși multe alimente nu sunt permise, cu toate acestea, sunt permise ouăle, laptele, peștele, cerealele, fructele și legumele. Există și excepții. De exemplu, femeile însărcinate, bolnavii, bătrânii și cei foarte tineri sunt scutiți de regulile postului din Postul Mare. Află în cele ce urmează ce alimente poți consuma în post, sunt 13 alegeri sănătoase.
Din 15 noiembrie a început Postul Mare, sau Postul Crăciunului. Este o perioadă de curățare a organismului, dacă ne referi stric la alimentație. Din punct de vedere spiritual este modaliatea prin care creștinii fac sacrificii și se apropie mai mult de Divintate, înainte de Nașterea lui Iisus.
Așa cum spuneam, există alimente permise în această perioadă, și deja le-am enumerat. Dar, în afară de cele deja enumarete, mai există și alte 13 alegeri sănătoase de alimente pe care le poți consuma în Postul Mare:
Iaurtul grecesc reprezintă o bază excelentă pentru anumite sosuri și este un jucător cheie într-un mic dejun echilibrat. Doar un singur recipient din acest produs lactat delicios este plin de un număr de grame de proteine. Amestecați-l dimineața cu niște fructe și granola și începeți ziua cu dreptul.
Pe lângă faptul că sunt o sursă excelentă de proteine, ouăle pot fi preparate în numeroase moduri. Fie că sunt prăjite cu pâine prăjită, omletă cu brânză, împăturite într-o omletă sau fierte tari și aruncate peste o salată, ouăle vă vor lăsa întotdeauna energizată și satisfăcută.
Mulți oameni renunță, de asemenea, la ceva pentru întreaga perioadă a Postului Mare. Unii renunță la un tratament preferat, cum ar fi puiul sau ciocolata, în timp ce alții renunță la un obicei, cum ar fi privitul la televizor. Dacă renunțați la carne sau la alimente pentru Postul Mare, nu veți putea mânca aceste alimente în cele 40 de zile care urmează.
În toate zilele de vineri din timpul Postului Mare, când nu puteți mânca carne, există multe opțiuni excelente. Vă puteți bucura în continuare de mese copiase, chiar și fără carne. Puteți apela la un meniu vegan și vegetarian și include tot ceea ce vă puteți bucura în timpul Postului Mare, sau puteți alege de exemplu, 13 alegeri sănătoase:
Atât tărâțele de ovăz, cât și fulgii de ovăz conțin proteine. Dar, atunci când le comparăm, tărâțele de ovăz au o cantitate ușor mai mare de proteine decât fulgii de ovăz.
Este o garnitură ușoară de Crăciun sau un acompaniament pentru friptura de duminică.
Conțin o cantitate moderată de calorii și mai multe vitamine și minerale. Sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre și proteine.
Este bogată în fibre și carbohidrați complecși, fiind în același timp săracă în grăsimi și calorii. Conținutul lor ridicat de proteine face ca lintea să fie o opțiune perfectă pentru cei care doresc să își sporească aportul de proteine
Ele nu conțin gluten în mod natural, ceea ce le face un element de bază delicios într-o bucătărie fără gluten.
Furnizează o cantitate similară de acizi grași omega-3 ca și semințele de in măcinate, sub formă de acid alfa-linolenic sau ALA. Aceștia pot ajuta la pierderea în greutate.
Semințele de chia sunt o sursă excelentă de fibre, care pot îmbunătăți sănătatea inimii, reduce nivelul colesterolului și promovează sănătatea intestinală.
Ajută la nivelul colesterolului și al glicemiei, reducând riscul de diabet și de boli de inimă. Quinoa este bogată în antioxidanți, care pot preveni deteriorarea inimii și a altor organe.
O dietă bogată în antioxidanți a fost asociată cu un risc scăzut de boli de inimă.
Sunt versatili și nutritivi, oferind o cantitate bună de vitamina A, vitamina C și mangan în fiecare porție. Pot scădea colesterolul rău, ceea ce poate reduce șansele de a avea probleme cardiace.
Conține vitamina A, vitamina C, beta-caroten, calciu, acid folic, fibre și fitonutrienți
Fac parte din familia Brassica, ale cărei beneficii prodigioase pentru sănătate sunt bine documentate. Acestea vă oferă o cantitate serios utilă de vitamina C, pentru a vă susține sistemul imunitar, și de vitamina K, pentru a consolida rezistența oaselor.
Sunt surse bune de proteine, grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale. Nucile și semințele reglează greutatea corporală, deoarece grăsimile lor nu sunt absorbite în totalitate, reglează aportul alimentar și ajută la arderea energiei.
Ajută la digestie. Murăturile fermentate sunt pline de bacterii bune numite probiotice, care sunt importante pentru sănătatea intestinelor.
Sunt o sursă excelentă de fibre, acid folic (vitamina B9), mangan, potasiu, fier și vitamina C. Sfecla roșie și sucul de sfeclă roșie au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea fluxului sanguin, scăderea tensiunii arteriale și creșterea performanțelor fizice.
Conțin multe fibre și este o sursă excelentă de antioxidanți, în special de polifenoli. Antioxidanții polifenoli sunt asociați cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea fluxului sanguin, o mai bună sănătate digestivă, scăderea daunelor oxidative și reducerea riscului de multe boli.
Luați în considerare Bruschetta de pere, somon, pizza vegetariană, Quesadilla, frigărui de creveți, pește și cartofi prăjiți, Ratatouille sau paste. O Salată Quinoa apetisantă și alte salate care te lasă satisfăcut fără carne, poate fi un menu bun în Postul Mare.
Așadar, acum știi ce alimente poți consuma în post și ți-am oferit și 13 alegeri sănătoase ca alternativă la consumul de carne în timpul Postului Mare. Poftă bună!