Vineri, 12 mai, președintele rus Vladimir Putin a discutat cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa despre conflictul din Ucraina. Africa de Sud este unul dintre cei mai importanți aliați ai Rusiei în ceea ce privește invazia din 24 februarie 2022. Ce au pus la cale cei doi.
Ambasadorul SUA în Africa de Sud, Reuben Brigety, a declarat joi, 11 mai, că este convins că o navă rusă aflată sub incidența sancțiunilor americane a luat la bord arme de la baza Simon’s Town în luna decembrie a anului trecut, sugerând că transferul nu a fost în concordanță cu poziția de neutralitate a Pretoriei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
După ce a părăsit Simon’s Town, datele de transport maritim Refinitiv au arătat că nava, „Lady R”, a navigat spre nord, spre Mozambic, petrecând între 7 și 11 ianuarie în portul Beira înainte de a continua spre Port Sudan, în Marea Roșie. Aceasta a ajuns în portul rusesc Novorossiysk de la Marea Neagră pe 16 februarie, au mai arătat datele.
Biroul președintelui sud-african a declarat joi că o anchetă condusă de un judecător în retragere va analiza acuzația SUA. În următoarea zi, un ministru responsabil cu controlul armelor și un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe au declarat că Africa de Sud nu a aprobat nicio livrare de arme către Rusia în decembrie.
Africa de Sud este, de altfel, unul dintre cei mai importanți aliați ai Rusiei în legătură cu invazia din 2022 a Ucrainei, dar afirmă că este imparțială și s-a abținut de la votul rezoluțiilor ONU privind războiul.
Diplomații occidentali sunt alarmați de faptul că Africa de Sud a efectuat exerciții navale cu Rusia și China în acest an și de momentul ales pentru vizita ministrului rus de externe Serghei Lavrov.
În contextul acuzațiilor venite din partea SUA, Putin l-a sunat pe liderul sud-african. Într-un scurt rezumat al convorbirii, publicat de Kremlin, cei doi „și-au exprimat intenția de a intensifica în continuare legăturile reciproc avantajoase în diverse domenii”.
Totodată, Vladimir Putin i-a spus lui Cyril Ramaphosa că Moscova nu a refuzat niciodată „calea diplomatică” pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, transmis Reuters.
Oficialii de la Kremlin au transmis, de asemenea, că președintele a sprijinit propunerea de pace a lui Ramaphosa, care implică liderii africani într-o inițiativă pentru a aduce pacea.