Actuala opoziție, PSD, a suferit de-a lungul anilor modificări importante. Fie că vorbim de liderii partidului, sau chiar de ideologie, PSD a reușit să se reinventeze. Suntem la 31 de ani de la primul exercițiu democratic. PSD, partidul inventat de Ion Iliescu, are o altă imagine, dar și alți lideri.
În primele zile ale noului exercițiu democratic, în decembrie 1989, Ion Iliescu devenea liderul unei formațiuni cea avea să fie un element important în politica românească. În acele prime zile de după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu, fostul președinte anunța prima formațiune democratică a României.
„Frontul Salvării Naționale” avea să devină prima formațiune democratică, post-decembristă, ce prelua frâiele României. Ulterior se transformă, în 1993, în „Frontul Salvării Naționale Democrate”. La jumătatea anului 1993, fostul președinte reușește o mutare politică de excepție.
Prin fuziunea cu alte trei partide totul se reorganizează și devine „Partidul Democrației Sociale din România”. Numele de PSD a fost adoptat după o fuziune cu „Partidul Social Democrat Român” în 2001. În toți acești ani Iliescu a reușit să impună o nouă doctrină politică, un nou partid, dar și noi viitori lideri.
După retragerea sa din viața politică, i-au urmat alți membrii la conducerea partidului. Ultimul, în această linie, este Marcel Ciolacu, care anunța la preluarea conducerii o nouă revoluției în cadrul structurii de partid.
După o perioadă în care PSD a condus destinele României, cu multe greșeli de ordin politic și social, s-a decis schimbarea. Noua echipă, condusă de Marcel Ciolacu, prelua frâiele partidului și-și propune o schimbare de imagine.
În același timp, mai spune Marcel Ciolacu, este nevoie și de o nouă ideologie politică, modernă, centrată pe valorile europene. Recent, actualul președinte de partid a vorbit despre Ion Iliescu și despre contribuția acestuia la ceea ce astăzi este PSD.
„Cu toate acuzele care s-au adus lui Ion Iliescu, România a luat-o în direcţia bună.
Cu toate neajunsurile şi cu toate bunele şi relele, eu cred că Ion Iliescu a făcut ai mult bine României, decât rău. Dar nu ma regăsesc în omul politic.”, a declarat Marcel Ciolacu despre fostul lider, Ion Iliescu.
De cealaltă parte, fostul președinte și lider de partid, Ion Iliescu, întrebat cum vede politica românească a momentului, declara:
„Nu aș vrea să fac aprecieri care să influențeze în vreun fel părerea oamenilor și situația din partid. Urmăresc cu interes, mi-aș dori mai mult, dar nu vreau să fac aprecieri. Din păcate, nu sunt prezent în activitatea conducerii de partid.
De la distanță urmăresc. Doar ce se scrie în presă, nu am o relație nemijlocită cu conducerea actuală și nu vreau să fac aprecieri.”, declara Ion Iliescu în martie 2021.