Ce a poruncit Nicolae Ceaușescu înainte să moară. Ultima lui comandă dată ca dictator
Ultima comandă pe care a dat-o Nicolae Ceaușescu înainte să fie împușcat. Iată, așadar, ce a poruncit dictatorul. Chiar cu câteva zile înainte să fugă din București, Ceaușescu spera să oprească manifestările de amploare care izbucniseră în decembrie 1989, cu ajutorul autorităților.
Ce a poruncit Nicolae Ceaușescu înainte să moară
Astfel, ordinele prin care dictatorul român spera să operească protestele din decembrie 1989 sunt cuprinse într-o serie de stenograme, ce sunt atașate la dosarul în care anchetatorii români investighează evenimentele de acum 31 de ani.
Conform adevărul.ro, acest dosar vizează moartea a 709 persoane, rănirea prin împușcare a 1.855 de persoane, rănirea prin alte mijloace a 343 de persoane, dar și reținerea a 924 de români, evenimente care s-au petrecut în 1989, în timpul Revoluției. Iată ce spun stenogramele din 17 decembrie 1989:
„Uite, tovarăşi, de ce am convocat Comitetul Politic Executiv. La Timişoara au avut loc aseară unele evenimente, care s-au reluat astăzi la prînz. Pretextul l-a format aşa zisul preot reformat, care a fost sancţionat pe linia lor, l-au mutat din Timişoara în alt judeţ şi trebuia să plece din casa pe care o ocupa. N-a vrut să elibereze casa. Episcopul s-a adresat tribunalului, care a hotărît să-l evacueze.
Aseară, organele noastre au reuşit să pună ordine. A fost evacuat şi trimis acolo unde a fost dat de Episcopie. Aceasta era, practic, o problemă strict a lor şi trebuia să se aplice o hotărîre judecătorească de evacuare a casei, ceea ce era ceva normal. Astăzi, spre prînz, de altfel au fost şi ieri, dar tovarăşii n-au înţeles că vor reveni astăzi. O serie de elemente declasate s-au adunat din nou şi au provocat dezordine, au intrat în sediul Comitetului judeţean de partid.
Organele noastre de interne s-au purtat slab, pentru că normal era să nu lase să intre pe nimeni în sediul Comitetului judeţean de partid. Trebuia pusă pază, pentru că asta este o regulă generală. Au avut o atitudine defetistă, capitulardă, atît organele Ministerului Apărării Naţionale cît şi ale Ministerului de Interne. Aseară am discutat cu ei şi le-am spus ca în cursul zilei de astăzi să facă demonstraţii cu unităţi de tancuri. Să fie în centrul oraşului, să facă demonstraţie.
Aceasta presupune că unităţile trebuiau să se găsească în centru. Eu am dat ordin să se facă acest lucru, iar voi aţi făcut o plimbare. Nu era posibil să se întîmple ce s-a întîmplat dacă unităţile se găseau în centru. Trebuia lichidat repede toate aceste lucruri. Le-a trebuit o oră şi jumătate pînă s-au mişcat unităţile militare. Unde a fost demonstraţia de care am vorbit, pentru care am dat ordin?”, se arată în stenogramele din dosarul din 1989, potrivit Adevărul.
Teleconferința din 17 decembrie 1989
Conform teleconferinței din data de 17 decembrie 1989, ora 17:30, ce a fost convocată de fostul președinte înainte de ședința C. P. Ex a P.C.R, liderul comunist i-a ordonat lui Ion Coman, fostul ministru al apărării naționale a României, ca toți ofițerii să fie înarmați și pregătiți pentru a riposta în fața atacului venit din partea revoluționarilor.
„Am transmis cu câteva minute înainte tovarăşului Coman, care a sosit acum cu alţi generali la Timişoara, ordinul – toate trupele primesc imediat muniţie de război, de front şi somează pe oricine nu se supune. Se socoteşte stare de necesitate şi se aplică legea! În Timişoara a fost atacat şi sediul comitetului judeţean de partid şi nu s-a reacţionat cum trebuie, s-a întors şi obrazul celălalt, parcă ar fi fost Iisus Cristos!
Începând de astăzi, toate unităţile Ministerului de Interne, inclusiv Miliţia, trupele de securitate, unităţile de grăniceri vor purta armament de luptă, inclusiv gloanţe. Fără discuţie! Cu respectarea regulamentelor şi normelor legale, de somaţie, conform legilor ţării.
Oricine atacă un soldat, un ofiţer, trebuie să primească ripostă! Oricine intră într-un consiliu popular, sediu de partid, sparge geamurile la magazine, trebuie să primească riposta imediat! Nici un fel de justificare! Menţionez: umanismul nu înseamnă capitularea în faţa duşmanului! Umanismul înseamnă apărarea poporului, integrităţii ţării şi socialismului.
De asemenea, toate unităţile militare sunt în stare de alarmă şi au în această situaţie şi armamente de luptă, de dotare de luptă, înseamnă inclusiv muniţie! Nu pleacă nicăieri fără muniţie de luptă! Unităţile de motorizate toate merg cu armamentul din dotare uşor, cu armamente uşoare din dotarea de luptă. Se interzice orice acţiune!
Orişicine încearcă vreo manifestare este imediat somat, arestat şi pe urmă stăm de vorbă să clarificăm, fără nici un fel de discuţie! Acesta este prima problemă. Dacă s-a înţeles bine, şi întreb întâi la Timişoara? Dacă sunt prezenţi, să-mi răspundă primul secretar care îndeplineşte şi calitatea de comandant al judeţului, şi tovarăşul Coman, dacă sunt prezenţi ofiţerii acolo?” au fost și ultimele cuvinte ale dictatorului român, în cadrul ședinței din 17 decembrie 1989.