Un șofer român aflat în vacanță în Turcia a avut parte de o surpriză neașteptată după ce a fost amendat pentru neutilizarea centurii de siguranță. Incidentul a avut loc în zona Izmir, o destinație populară printre românii care preferă să călătorească cu mașina personală în afara granițelor.
Românul a fost oprit de autoritățile locale și sancționat pe loc, însă ceea ce l-a uimit a fost valoarea relativ mică a amenzii comparativ cu România. Pentru neutilizarea centurii, șoferul a primit o amendă de 690 de lire turcești, echivalentul a aproximativ 90 de lei – o sumă mult mai mică decât amenzile impuse pentru aceeași abatere în țara natală.
Uimit de sancțiune, acesta a publicat imaginea cu amenda pe rețelele de socializare, stârnind discuții printre ceilalți turiști români. Deși suma amenzii a fost surprinzătoare pentru șoferul român, aceasta subliniază importanța respectării legilor locale, indiferent de destinația aleasă.
Postarea sa a atras rapid atenția membrilor grupurilor de turism online, unde mulți români își împărtășesc experiențele din vacanțele petrecute în afara țării. Turcia rămâne o destinație preferată de români pentru vacanțe datorită ofertelor turistice atractive și serviciilor de calitate. Cu toate acestea, regulile rutiere rămân stricte, iar autoritățile nu ezită să aplice sancțiuni pentru nerespectarea acestora.
Mai mulți români care au plecat recent în vacanță în Grecia și Bulgaria s-au confruntat cu surprize neplăcute la frontieră, descoperind că aveau amenzi rutiere neplătite din anii trecuți. Un astfel de caz este cel al lui Anton Lefter, care a fost obligat să achite o amendă de radar de 170 de euro la intrarea în Bulgaria.
„Chiar acum am luat o amendă de radar și când am ajuns în vamă a trebuit să o plătesc obligatoriu”, a relatat Anton.
Problema nu este singulară, mai mulți șoferi români au raportat situații similare pe rețelele de socializare. Un alt conducător auto a povestit că, la intrarea în Bulgaria din Turcia, i s-au comunicat două amenzi neachitate, una din 2021 și alta din anul precedent.
Aceste sancțiuni, deși ar trebui trimise la domiciliu în maximum 11 luni, conform regulamentelor Parlamentului European, ajung uneori să fie descoperite doar la revenirea în țările respective.
Specialiștii în legislație rutieră avertizează că sancțiunile în străinătate pot fi mult mai severe decât în România. Aurel Moraru, expert în legislația rutieră, a explicat:
„În Bulgaria se poate ajunge chiar la imobilizarea mașinii, iar în Turcia pot reține persoana pentru o perioadă de timp”.
Cele mai frecvente sancțiuni sunt pentru depășirea vitezei legale, iar amenzile sunt considerabile în țări precum Germania (370 euro), Italia (1.400 euro) sau Franța, unde pot ajunge la 3.700 euro.