Tot mai mulți români sunt deranjați de faptul că au ajuns să plătească sume cu 30% mai mari pentru caserole, tacâmuri de plastic și ambalajele produselor lor alimentare preferate. Iată soluția ideală pentru a economisi bani, atunci când vrei să iei un prânz la pachet.
Clienții marilor supermarketuri din România se plâng de faptul că sunt nevoiți să plătească mai mulți bani pentru achiziționarea recipientelor, tacâmurilor și ambalajelor alimentelor în 2022. Față de anul trecut, tarifele caserolelor au crescut cu 30%.
Proprietarii de localuri și restaurante, precum și producătorii generali se plâng de faptul că aceste scumpiri îi afectează pe ei și pe consumatori, în egală măsură.
„Destul de mult, dacă stăm să ne gândim că zilnic le folosim.
E mult, dacă cheltuim zilnic suma asta pentru mâncarea de la prânz.
De obicei, îmi ţin la birou nişte furculiţe.”, spun clienții marilor supermarketuri de la noi din țară, potrivit celor de la Antena 3.
Clienții care doresc să servească prânzul la o cantină trebuie să scoată din buzunar aproximativ 30 de lei. Din această sumă, un procent de 11%, adică 4 lei dau pentru ambalajele preparatelor.
Dintr-un alt prânz de 23 lei, 3 lei costă ambalajele, ceea ce reprezintă şi mai mult, aproape 13%. Unii oameni consideră această sumă exagerată, alţii au găsit soluţii.
Patronii de restaurante și terase susțin că prețurile au crescut cu până la 42% în anumite zone, iar termenul de livrare a produselor s-a mărit de la 2 zile la 2 săptămâni.
„Faţă de anul trecut, creşterea este între 35 şi 42 la sută. Acum un an de zile aveam termen de livrare 2 zile, acum ajunge şi la 2 săptămâni. Pentru a nu cheltui chiar şi zeci de lei pe săptămână doar pe ambalaje, le putem refolosi.”, a declarat Cristian Casian, proprietar de cafenea.
Tiberiu Stoian, Director General la o fabrică de ambalaje, vine cu soluția salvatoare. Specialistul le sugerează consumatorilor să recicleze caserolele și cutiile de plastic, să utilizeze termosul sau paharele reutilizabile.
„Pe de-o parte, avem satisfacţia că împreună contribuim la reducerea poluării. Pe de altă parte, facem o economie. Folosim o sacoşă mai ieftină, la fel de rezistentă. Îndemn pe toată lumea să le refolosească.”, este recomandarea acestuia.