Ce a pățit românul care a câștigat dreptul la concediu medical pentru COVID-19, la tribunal. Ireal!

de: Ioana Bucur
21 09. 2020

A fost depistat pozitiv cu COVID-19 din întâmplare. Toate planurile bărbatului au fost date peste cap, într-o clipă. Însă umilința la care a fost supus a venit abia după ce a stat 14 zile izolat, neputând să muncească. A reușit să își câștige dreptul la concediu medical pentru perioada în care a fost bolnav abia la tribunal. Bătălia nu s-a terminat acolo. Ce a pățit apoi pare ireal!

Cum a ajuns să își câștige dreptul la concediu medical pentru COVID-19 la tribunal

Povestea revoltătoare a lui Cosmin Gheorghe începe în primele zile ale lunii august. Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, urma să fie trimis de compania pentru care lucrează într-o delegație, în Germania. În acea perioadă, pentru a intra pe teritoriul german, era obligatoriu testul COVID-19. Bărbatul și colegii cu care trebuia să plece s-au supus cerințelor autorităților. Pe 8 august, Cosmin Gheorghe a aflat că era pozitiv.

În momentul în care a primit rezultatul testului, bărbatul era acasă, în localitatea Bătana din Ungaria, la aproximativ opt kilometri de granița cu România.

„Primul lucru, după rezultatul testului, a fost să mă întreb ce să fac. Am apelat 112 și, fiind pe teritoriul Ungariei, am apelat serviciile de urgență maghiare. Dânșii m-au informat: Din acest moment nu mai ieșiți din casă, o să vă desemnăm un medic care vă va contacta luni și vom încerca să găsim o persoană care să vorbească românește. Eu din data de 8 nu am mai ieșit din casă, pentru că cine știe ce legi mai încălcam și mă trezeam și fără rezidență”, a declarat bărbatul, pentru Hotnews.

Ce a pățit românul care a câștigat dreptul la concediu medical pentru COVID-19, la tribunal. Ireal!

„Singura șansă a fost să mă duc prin tribunal și să îmi câștig dreptul, în calitate de contribuabil român, la concediu medical”

A fost printre cei norocoși. În afara lipsei mirosului, ce i-a revenit după câteva zile, Cosmin Gheorghe nu a avut niciun alt simptom al infecției cu COVID-19. După ce perioada de izolare s-a încheiat, a încercat să ia legătura cu Direcția de Sănătate Publică Arad.

„Telefonic mi-au mai răspuns când și când, dar au spus: Nu vă putem ajuta cu nimic, dumneavoastră sunteți carantinat în Urgaria, nu trebuie să vă adresați către noi, încercați prin medicul de familie. Și am intrat așa într-un ping pong între DSP și medicul de familie. Iar într-un final mi-a crescut tensiunea destul de mult și a trebuit să mă adresez instanței”, a spus bărbatul.

Cosmin Gheorghe și-a dat seama că „singura șansă a fost să mă duc prin tribunal și să îmi câștig dreptul, în calitate de contribuabil român, la concediu medical”. A crezut că a avut noroc în momentul în care instanța a decis că Direcția de Sănătate Publică Arad trebuie să desemneze un medic dintr-un spital COVID care trebuie să îi elibereze certificatul de concediu medical, așa cum prevede legea.

Ce s-a întâmplat trei săptămâni mai târziu

Astfel, Tribunalul Arad a obligat, la date de 31 august, Direcția de Sănătate Publică Arad să desemneze un medic specialist din cadrul unei unități sanitare COVID, din municipiul Arad, în vederea eliberării certificatului de concediu medical al lui Cosmin Gheorghe, pentru perioada menționată în decizia de confirmare a izolării, în termen de două zile de la data pronunțării.

Termenul de două zile a venit și a trecut, fără să se întâmple nimic. Trei săptămâni mai târziu, Cosmin Gheorghe a fost înștiinat că, până în acel moment, „niciun medic infecționist nu și-a asumat răspunderea de a emite certificatul medical pentru perioada menționată”.

Bărbatul a decis să apeleze din nou la Tribunalul Arad, în urma înștiințării primite de la DSP Arad. Cosmin Gheorghe cere instanței să stabilească medicul infecționist din cadrul Spitalului Județean Arad care să îi emită concediul medical aferent perioadei 8 august – 21 august 2020.