Alexandru Rafila, despre reintroducerea restricțiilor în România. Ce îi așteaptă pe români: „Situația se schimbă radical”

Alexandru Rafila, despre reintroducerea restricțiilor în România. Ce îi așteaptă pe români:
Alexandru Rafila, despre reintroducerea restricțiilor în România. Ce îi așteaptă pe români: "Situația se schimbă radical" Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Medicul Alexandru a avut în cursul zilei de ieri prima reacție cu privire la atingerea unui nou record de îmbolnăviri, marți, atunci când în România au fost anunțate 1.700 de cazuri noi. Reprezentantul României la OMS a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre situația actuală și cea din viitorul apropiat, dacă lucrurile vor evolua nefavorabil.

La ce trebuie să se aștepte românii

Președintele Societății Române de Microbiologie le-a recomandat cetățenilor să nu intre în panică după explozia numărului de cazuri, deoarece aceste situații sunt normale și se vor repeta.

În același timp, medicul îi roagă pe oameni să fie raționali și să nu mai pună această creștere pe seama începerii școlii, deoarece rezultatele se vor vedea după două săptămâni și nu după trei zile.

„Nu trebuie să intrăm în panică. Vor exista întotdeauna zile în care s-au concentrat multe cazuri pozitive şi asta este una din ele. Vedem dacă e întâmplare sau trend, e foarte important.

Al doilea comentariu pe care îl am este faptul că suntem la jumatatea lui septembrie şi dacă se confirmă numărul de cazuri se datorează faptului că în primele zile din septembrie mulţi s-au întors din concediu.

Şcoala a început de două zile şi e vorba de testele făcute ieri. După două zile de şcoală nu se poate pune creşterea în seama ei”, a afirmat Alexandru Rafila.

”Peste 500.000 de români au avut covid-19”. Alexandru Rafila, declarații șocante despre pandemia de coronavirus
Alexandru Rafila

„Depinde cine sunt aceste persoane bolnave”

Alexandru Rafila spune lucrurilor pe nume, afirmând că pentru acesta nu sunt importante cifrele, ci trendul. Specialistul consideră că o analiză a trendului este cea mai importantă în acest moment, observând cu atenție în ce punct se situează România, momentul în care poate interveni o stagnare a numărului de cazuri, dar și cine sunt cei care se îmbolnăvesc în proporție mai mare.

Acesta mărturisește cu sinceritate procentul de creșteri al îmbolnăvirilor care poate fi suportat de către sistemul medical românesc, însă lucrurile se schimbă radical dacă numărul pacienților s-ar dubla.

„Nu îmi place să fac aprecieri legate de cifre, mă interesează trendul, dacă e ascendent, să vedem unde curba de creştere se aplatizează şi să vedem dacă sunt măsuri care pot scădea acest trend.

Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile. Depinde cât de importantă e această creştere şi cine sunt persoanele bolnave, dacă sunt cu comorbidităţi, sau adulţi tineri, sau copii.

Dacă o să fie o creştere de 10-20%, va fi suportabilă de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situaţia se schimbă radical”, a mai spus profesorul, potrivit gandul.ro.