Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România. Recent, ea a povestit prin ce a trecut o prietenă, după ce a fost oprită de Poliție în urma unui filtru.
Mihaela Bilic a povestit cum prietena ei a fost oprită de Poliție pentru un filtru. Femeii i s-a pus fiola, iar rezultatul a constatat că a consumat alcool. Cu toate acestea, spune nutriționistul, femeia este musulmană și nu a băut niciodată.
Polițistul a informat-o că trebuie să îi suspende permisul, însă femeia jură că nu a pus niciodată gura pe alcool, cu atât mai mult cu cât religia nu îi permite.
„Alcoolemie de 0,07 după ce mănânci un măr SAU o banană. Seară de primăvară pe străzile capitalei. Filtru de poliție după miezul nopții-control pentru consumul de alcool la toți șoferii. Femeia râde bucuroasă, are permisul de numai câteva luni și până acum nu a fost oprită niciodată de poliție
Cat despre alcool nici nu-i știe gustul, este de religie musulmană și pentru ea alcoolul nu există! Schimbă câteva replici ironice cu polițistul de genul “pe mine nu m-ați nimerit..”
Se dezinfectează metodic cu soluție alcoolică, scoate muștiuc-ul din punga sigilată și se pune amuzată pe suflat.
Mai întâi i se pare că n-a auzit bine sau că este o glumă proastă când polițistul o informează că trebuie să-i suspende permisul pe motiv de consum de alcool
Privește înmărmurită fiola și cifrele halucinante îi joacă în fața ochilor: 0,03la mie, nivelul de alcool în aerul expirat! Râsul se transformă brusc în disperare, situația e absurdă, ea nu a consumat alcool niciodată, cu atât mai puțin în seara asta?!?! Permisul e viața ei, a așteptat atât de mult până s-a hotărât să-și conducă propria mașină, să se bucure de libertate la volan. Și acum este amenințată că își pierde permisul, este acuzată că a consumat alcool… coșmarul nu are limite”, scrie nutriționistul pe Facebook.
Femeia a refuzat să recunoască faptul că a consumat alcool, așa că a fost dusă la Institutul medico-legal. Persoana care i-a recoltat sânge i-a pus tot felul de întrebări, explicând că există multe variante pentru care alcoolemia poate fi afectată, cu toate că persoana în cauză nu a consumat alcool.
„Refuză să recunoască fapta și cere să fie dusă la Institutul medico-legal, cineva trebuie să-i facă dreptate! E mai mult decât un permis de conducere, sunt puse la îndoială onoarea și demnitatea ei. Chiar și drumul în plină noapte făcut în mașina Poliției are accente de film de groază…
Privește năucită în jur fără să înțeleagă nimic din ce i se întâmplă, și dacă ar fi la camera ascunsă gluma e mult prea proastă și plină de cinism. Înainte de a-i recolta sînge, doamna doctor o supune unor întrebări neașteptate: când a mâncat ultima oară și ce a mâncat, ce gesturi a făcut înainte de a sufla în fiolă?
I se explică că există o multitudine de factori care pot duce la un rezultat pozitiv și cel mai banal dintre ei este consumul de fructe”, continuă Mihaela Bilic.
Ei bine, se pare că fructele fermentează în stomac, motiv pentru care alcoolemie crește la câteva zeci de minute după ce ai consumat un măr sau o banană, ori alte fructe. Iată ce spune nutriționistul:
„Este suficient să mănânci un măr sau o banană și după o oră vei constata că ai o alcoolemie de 0,07 în aerul expirat! Ce s-a întâmplat? Fructoza a fermentat în ficat și s-a transformat în alcool. Deci cum o dai, cum o sucești, din fructe tot alcool rezultă, indiferent dacă le mănânci proaspete sau le pui la fermentat în butoi
Iar în cazul ei explicația a fost și mai simplă, dezinfectarea mâinilor cu soluție alcoolică de 70% a dus indirect la pozitivarea probei
E adevărat, povestea pare a fi cu happy-end, însă toată suferința și zbuciumul prin care a trecut prietena mea au fost răvășitoare
Universul are un simț al umorului ciudat când vrea să ne dea o lecție. Nu știu care a fost lecția ei, însă eu știu sigur că o să privesc fructele cu alți ochi: nu de frică că o să mă îmbăt dintr-o ladă de struguri sau de prune, ci din grijă pentru siluetă…căreia nu-i face bine consumul excesiv de fructe”, a scris ea.