Ce a pățit o mamă din Oradea care a refuzat să dea bani pentru cadoul învățătoarei. Reacția părinților de pe grupul de WhatsApp

de: Luiza Moldovan
03 03. 2020

Tradiția strângerii de bani pentru profesori e veche în România. Nu s-a schimbat nimic de pe vremea lui Ceaușescu încoace. Elevii de ieri sunt acum părinți și perpetuează aceleași comportamente cu care au crescut și ei.

Invitată să părăsească clasa pentru că n-a dat bani pentru alfabetar într-o Românie în care învățământul e gratuit

Sărbătorile din an au suscitat mereu certuri între părinți pe grupurile de Whatsapp. În privința banilor pe care trebuie să-i dea fiecare părinte, în privința cadoului și tot așa. Lucrurile stau bine până acum, 99% dintre părinți se pliază pe cerințe, nici măcar nu mai au energia să riposteze. Dar mai sunt părinți pentru care presiunea asta nu e normală și care găsesc în sine energia de a se lupta cu un întreg sistem, fiind conștienți de riscurile la care se expun pe sine și mai ales pe copilul lor.

Asta s-a întâmplat cu Mihaela Ichim, o profesoară și mămică, la rândul ei, care a refuzat să dea bani pentru cadoul profesoarei. De aici, discuțiile au degenerat atât de mult, încât mama a fost sfătuită să plece, pur și simplu, la o altă clasă, dacă nu vrea să dea bani.

„Vreau o Românie frumoasă!”

„Vreau o Românie frumoasă!”

Incidentul, unul dintre multele care au loc cu ocazia fiecărui eveniment din an, a avut loc în Oradea, la școala Nicolae Bălcescu. Pentru că n-a vrut să dea bani pentru cumpărarea unei perdele și a unui alfabetar, Mihaela Ichim a fost aspru pusă la zid și invitată să se ducă în altă parte, unde acest comportament e tolerat.

Mesajul mămicii s-a viralizat urgent, semn că și alți părinți se reghăsesc în el.

1. Nu am făcut-o din răutate, ci pentru că lucrez în învățământ și știu, după 17 ani de dăruire, că lucrurile se pot face și altfel, nu doar stând cu mâna întinsă în fața părinților. Avem proiecte europene, avem ONG-URI foarte implicate, care lucrează pe proiecte cu școli, avem sponsorizări, avem bani de la primării. Doar că lucrurile astea ar trebui făcute de cadrele didactice și manageri gratis și cu multe ore petrecute în fata calculatorului. Dacă eu am putut, și alții pot.

2. Nu am făcut-o, pentru că este ilegal (art. 5, lit. b), pct. II din Codul Cadru de etică al personalului didactic aprobat prin Ordinul MEN nr. 4831/2018) și imoral.

Să ajung să fiu „sfătuită” să-mi mut copilul în altă clasă, e prea mult. Pentru mine și pentru copilul meu.
AJUNGE! VREAU O ROMÂNIE FRUMOASĂ!”, a scris Mihaela Ichim.