Apartamentele din România au ajuns la prețuri record, în special în marilor orașe, precum Cluj, Timișoara sau București. Pentru mulți, achiziția unui apartament este aproape imposibilă. Comparativ cu prețurile locuințelor din afară, țara noastră are scoruri foarte mari.
Piața imobiliară din Cluj a explodat în ultimii ani. Atât prețul apartamentelor, caselor sau garsonierelor, cât și chiriile, au ajuns la un nivel foarte mare. Unele prețuri din această zonă le-au depășit cu mult pe altele din state mult mai dezvoltate decât România.
Un vlogger clujean pe nume Vlad Borla a întrebat mai mulți oameni din orașul său natal cât de corecte sunt prețurile apartamentelor din Cluj Napoca. Un român a uimit pe toată lumea cu răspunsul lui.
Acesta a spus că a vândut un apartament din Cluj cu suma de 220.000, iar cu banii pe care i-a făcut a reușit să achiziționeze 5 apartamente de 3 camere în Italia.
„De exemplu, eu am cumpărat cu 220.000 de euro cinci apartamente de trei camere, pe malul Mării Tireniene, în nordul Calabriei. Cu 220.000 aici cred că cumperi, să zic la cheie, amenajat, cum le-am luat eu, cumperi unul, unul de trei camere cred că, nu știu dacă îți ajung”, a spus bărbatul.
Majoritatea clujenilor au menționat că prețurile nu sunt justificate. Chiar și proprietarii de apartamente care închiriază locuințele spun că sumele sunt mult prea mari.
Tranzacțiile imobiliare din Cluj Napoca stagnează de ceva timp, spun specialiștii în domeniu. Cu toate acestea, dezvoltatorii imobiliari, agențiile imobiliare și proprietarii de locuințe preferă să mențină prețurile la niveluri exorbitante.
În schimb, se pare că Timișoara devine tot mai atractivă la nivel de tranzacții imobiliare. Prețurile la apartamente în urbea de pe Bega se ridică la 1518 euro/mp util, în timp ce în Cluj prețurile sunt de aproximativ 2600 euro/mp.
Diferența de prețuri dintre aceste două mari orașe nu poate fi explicată, având în vedere calitatea vieții. Timișoara este un oraș mare, în continuă dezvoltare, cu multe oportunități din punct de vedere economic.