Ce a făcut un grup de refugiați din Ucraina pe o plajă din Constanța. Nimeni nu se aștepta la asta

Ce a făcut un grup de refugiați din Ucraina pe o plajă din Constanța. Nimeni nu se aștepta la asta
Tineri ucrianeni, în timp ce igienizează o plajă din Mamaia

Invadarea Ucrainei de către armata rusă a determinat o mare parte dintre cetățeni să fugă de teama războiului și a morții. Sute de mii de ucraineni și-au găsit liniștea în România, în timp ce alte milioane de persoane s-au refugiat în țările vecine. Pe perioada celor 30 de zile de război, românii și-au arătat latura extrem de ospitalieră și umană, astfel că refugiații au fost primiți și ajutați așa cum se cuvine. În schimb, ucrainenii ne-au dat adevărate lecții de viață, dar și de civilizație și bun simț.

Mobilizare excelentă pentru găzduirea refugiaților ucraineni în Constanța

Ucrainenii nu încetează să ne suprindă cu spiritul civic de care dau dovadă, indiferent de drama pe care o trăiesc, după ce și-au părăsit locuințele și au renunțat de toată agoniseala de-o viață pentru a-și da o șansă la viață. Mulți dintre regugiații ucraineni se află în România, răspândiți în diferite zone ale țării. Un număr semnificativ al acestora se află la Constanța, acolo unde primăria s-a implicat în găsirea unor soluții pentru a le asigura acestor oameni fără adăpost un acoperiș deasupra capului.

Astfel, la începutul lunii martie, Primăria Constanța a decis să pună la dispoziția refugiaților un total de 25 de apartamente, situate într-un campus dedicate persoanelor asistate social. Astfel, primarul Constanței a supus la vot consilierilor proiectul care a oferit adăpost pentru 100 de persoane în cartierul „Henri Coandă”.

”Proiect de Hotărâre privind alocarea cu titlu gratuit la chirie a unor locuințe aflate în Campusul Henri Coandă pentru refugiații din Ucraina”, se arată în proiectul administrației.

Același document a cuprins și un proiect de hotărâre privind ”aprobarea denunțării acordului de cooperare dintre municipiul Constanța și Sankt Petersburg (Federația Rusă), precum și a Protocolului de Înfrățire între orașele Constanța și Novorossiysk”, a anunțat Primarul Constanței, Vergil Chițac, motivând că această decizie este luată ca urmare a „agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

Ce a făcut un grup de tineri ucraineni pe o plajă din Mamaia

Pe lângă refugiații găzduiți de Primăria Constanța, alți tineri veniți din Odesa, Ucraina, au fost găzduiți într-un bloc de locuințe din Mamaia, acolo unde își petrec majoritatea timpului. Datorită temperaturilor ridicate din ultima vreme, aceștia au vrut să se bucure de razele soarelui chiar de pe o plajă din Mamaia Nord. Mare le-a fost mirarea atunci când au fost întâmpinați  de o mulțime de peturi aruncate de românii care au vizitat litoralul în perioada anterioară.

Dezamăgiți de faptul că frumusețea litoralului și a plajei a fost umbrită de ambalajele care acopereau nisipul, un grup de 20 de tineri s-a mobilizat și a adunat din proprie inițiativă toate peturile și alte gunoaie aruncate pe jos. Înainte de a face curățenie pe plaja din Mamaia, tinerii, printre care și copii, și-au achiziționat mănuși  și saci de plastic, iar ulterior au început colectarea gunoaielor.

Printre deșeurile adunate, în câțiva saci au fost adunate inclusiv materiale de construcție, abandonate de muncitorii care au lucrat în anotimpul rece, potrivit Dobrogealive.ro.

Acest grup de refugiați ucraineni nu este singurul care ridică poporului român un semn de întrebare atunci când vine vorba despre neregulile regăsite la orice pas în țara noastră. Recent, un voluntar care se ocupă cu ajutorarea refugiaților care sosesc în Gara de Nord a povestit cum acești oameni au împărțit toată mâncarea și băutura primită cu românii defavorizați din gară, care supraviețuiesc dim mila oamenilor care tranzitează zona aceea.

Vezi imagini din timpul igienizării plajei: