Curtea Constituţională a României (CCR ) a anunțat o decizie interpretativă pe Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, ce reglementează starea de alertă. Curtea Constituțională a decis că Ordonanța de Urgență a Guvernului este constituțională dar nu poate să restrângă drepturi și libertăți ale populației.
Curtea Constituțională a României a decis că Ordonanța de Urgență a Guvernului în ceea ce privește starea de alertă este constituțională. CCR a fost sesizată de Avocatul Poporului, care argumentează că restrângerea de drepturi și libertăți fundamentale pentru cetățeni se poate face doar prin lege, nu prin ordonanță de urgență sau hotărâre de Guvern.
Astfel, ședinţa Curții Constituționale care a avut loc miercuri dimineață s-a desfăşurat în sistem videoconferinţă. În sala de judecată au fost prezenţi doar Valer Dorneanu, preşedintele CCR, un magistrat asistent, precum şi reprezentanţii ai Avocatului Poporului şi ai Ministerului Public.
Avocatul Poporului a atact la CCR OUG 21/200. Delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative având ca urmare restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării, a fost argumentul Avocatul Poporului. Președintele Klaus Iohannis a anunțat intrarea în starea de alertă.
„Din păcate epidemia Covid 19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropeim de numărul de 1000 de victime. Avem sute de cazuri noi. Totuși se apropie data de 15 mai când se termină starea de urgență și vom intra într-o altă formă de organizare, starea de alertă. Foarte mulți români se întreabă și ne întreabă ce se schimbă după 15 mai. În primul rând aș menționa ce devine obligatoriu. Sunt lucruri foarte simple dar foarte importante.
Devine obligatoriu portul măștii atunci când ne găsim în spații interioare. De exemplu când mergem la magazin sau să cumpărăm alimente sau când mergem cu transportul public în comun. Este obligatorie păstrarea unei distanțe între persoane de 1,5 metri. adică distanța a două brațe.
Igiena mâinilor devine obligatorie și e importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des. Nu este cazul să ne relaxăm dar anumite activități trebuie reluate.
Se redeschide parțial comerțul. Se pot redeschide magazinele care au acces direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele. Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru public”, spunea președintele Klaus Iohannis.