Un fenomen ciudat a fost observat de locuitorii din Galați, în plin cod roșu de caniculă. Mulți cetățeni s-au grăbit să scoată telefoanele și să filmeze totul, iar imaginile i-au speriat pe cei care le-au văzut atât live, cât și pe rețelele de socializare.
Temperaturile extreme din această perioadă îi afectează atât pe oameni, cât și animalele și insectele. Din cauza caniculei, în Galați, au apărut roiuri imense de insecte care zburau haotic. Oamenii au filmat viețuitoarele care se mișcau sub forma unor fuioare de fum, iar specialiștii au analizat imaginile și au explicat ce se întâmplă.
Insectele sunt unele de talie mică, asemănătoare cu țânțarii. Sunt în perioada de împerechere, iar masculii zboară în roiuri, în timp ce femelele aleg roiurile care dansează cel mai frumos. Din cauza căldurii, numărul acestor insecte a crescut foarte mult vara aceasta, iar apariția lor i-a speriat pe mulți. Specialiștii spun că, spre deosebire de țânțari, aceste insecte nu fac rău, fiind inofensive pentru oameni.
Persoanele care le-au observat și fotografiat spun că nu au mai văzut așa ceva până acum și chiar li s-a părut înfricoșător fenomenul. Este o singură zi din an în care se împerechează, astfel că în zilele următoare aceste insecte nu vor mai fi observate, spun biologii.
De sâmbătă a intrat în vigoare o atenționare cod roșu de caniculă, valabilă pentru multe județe din țară. Temperaturile înregistrate în anumite regiuni vor depăși 40 de grade la umbră, potrivit meteorologilor. Doar județele din Dobrogea și Ardealul scapă de codul roșu, dar sunt sub atenționate cod portocaliu.
Cele mai mari valori termice vor fi înregistrate la Oradea, 44 de grade Celsius, la București, Timișoara, Lugoj și Calafat – 43 de grade Celsius. Mercurul din termometre va depăși valoarea de 40 de grade și în Craiova, Iași, Brăila, Botoșani, Focșani, Călărași, Giurgiu, Turnu Măgurele, Constanța, Cluj-Napoca, Oradea sau Vaslui.
Autoritățile vin cu o serie de recomandări în această perioadă, pentru a evita incidentele și situațiile neplăcute care ar putea apărea din cauza căldurii. Este indicat să evităm deplasările în miezul zilei, pe cât posibil. Dacă trebuie să ieșim din casă, se recomandă să o facem dimineața sau seara, echipați corespunzător, cu haine deschise la culoare, din materiale naturale și subțiri, și pălării sau alte accesorii care să acopere capul. Hidratarea este extrem de importantă și trebuie să bem o cantitate suficient de mare de apă plată sau minerală, pentru că pierdem multă apă prin transpirație.