CCR, lovitură dură pentru SRI. Interceptările pe mandate de siguranță nu mai pot fi folosite în instanță ca probe

de: Redacția
05 02. 2020

Ce modificări ale legii a făcut CCR în această marți? Dă o lovitură dură SRI-ului pe baza mandatelor ce au ca scop siguranța națională. Aceste nu se mai pot folosi ca probe în instanță!

CCR, lovitură dură pentru SRI

Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, a fost condamnat ieri la 3 ani de închisoare cu executare, din cauza traficului de droguri. Amintim că o excepție de neconstituționalitate a fost ridicată în dosarul acestuia. Se vorbește despre art. 139 alineatul 3 din Codul de procedură penală. În acesta este prezentată prevederea: „înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege” .

CCR decide ca și dispozitivele din art.139 alineatul 3 al Codului de procedură penală să fie constituționale, „în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităţilor specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului desfăşurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991”. CCR respinge de astfel și excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din art.11 alineatul 1 din Legea cu nr.51/1991, conform datelor digi24.ro

Ce este obligat să facă SRI?

În contextul legii aferente, se obligă ca SRI să observe organele penale, atunci când se obțin informații ce au legătură acțiunile unei crime. De acum încolo, mandatele ce au ca scop siguranța națională nu mai vizează doar cazurile de corupție, pe lângă asta se iau în vedere și traficul de droguri, crima organizată, terorismul și infracționalitatea economică.

Modificările legii pe care CCR le-a făcut marți, au fost încercate și de Liviu Dragnea. PSD argumentând atunci că SRI ar face interceptări în anchetele din baza mandatelor de siguranță națională, fapte ce nu au legătură cu motivul principal. Porcurării au sesizat atunci că se află și alte dosare pentru care ancheta inițială nu a fost deschisă.