CCR, decizie finală cu privire la majorarea pensiilor cu 40%. Ce se va întâmpla cu pensionarii începând de astăzi

Decizia CCR legată d emajorarea cu 40% a pensiilor

Sute de mii de pensionari așteaptă cu sufletul la gură o veste care să le redea speranța într-un viitor mai bun. Decizia CCR cu privire la majorarea punctului de pensie cu 40% le dă emoții uriașe veteranilor noștri. În urma ședinței desfășurate în cursul zilei de astăzi, informația momentului este confirmată.

Ce a decis CCR cu privire la majorarea pensiilor

Veste excelentă pensionarii din România. Judecătorii CCR au stabilit astăzi că modificarea privind majorarea pensiilor cu 40%, făcută de vechiul Parlament, respectă standardele Constituției și poate fi pusă în aplicare, potrivit Antena3.

Deși majorarea pensiilor a fost declarată constituțională, actualul Guvern vorbește, totuși, de o majorare cu doar 8%, din cauza unui buget deficitar.

În urmă cu puțin timp, Guvernul actual a arătat că parlamentarii care au propus această lege “nu au identificat sursele clare de finanţare”, astfel că aceste cheltuieli nu ar fi prevăzute nicăieri. O asemenea decizie ar presupune datorii provenite din neplata altor cheltuieli esențiale.

Ludovic Orban a explicat, de asemenea, de ce o astfel de majorare nu aduce un echilibru bugetar, potrivit Constituției, subliniind faptul că majorarea pensiilor la 1 septembrie 2020 a fost valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat în acel moment.

“Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 lei, aşa cum a modificat legiuitorul, şi majorarea salariilor profesorilor ar presupune un necesar de finanţare din fonduri publice de 11,2 miliarde lei în 2020.

Respectiv 1,06% din PIB şi 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05% din PIB). Or, execuţia bugetului general consolidat în primele luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde de lei, respectiv 4,17% din PIB.

În condiţiile actualei crize sanitare extrem de grave, în care presiunea asupra bugetului de stat este uriaşă din cauza creşterilor masive ale cheltuielilor nepermanente, iar riscul de a avea un deficit bugetar uriaş în 2021 este unul ridicat, Parlamentul ar trebui să contribuie la corecţia deficitului bugetar”, a afirmat fostul premier, la finalul anului 2020.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI