Cazul George Floyd a devenit, în doar 6 zile, cel mai discutat subiect în SUA și la nivel mondial. Ce a urmat după amintește de cea mai gravă eroare a științei.
George Floyd a fost omorât pe 25 mai, în Minneapolis, SUA, după ce un polițist l-a sufocat cu genunchiul. Chiar dacă americanul a spus de nenumărate ori că nu poate respira pentru că era la pământ și polițistul stătea cu genunchiul pe gâtul său, filmarea arată că ofițerul nu avea nicio reacție, timp de mai multe minute.
La un moment dat, din cauza presiunii, George Floyd și-a pierdut cunoștința. Imediat a fost chemată o ambulanță, dar nu a mai putut fi salvat, iar George a murit în drum spre spital.
Ce a urmat după în Statele Unite ale Americii? Un val incredibil de proteste, în mai multe orașe, bătăi de stradă, jafuri, așa cum s-a văzut în foarte multe clipuri video din ultimele 6 zile.
Anarhia actuală din SUA amintește și de una dintre cele mai mari greșeli ale științei. Cu siguranță, împărțirea oamenilor în mai multe rase a adus mai multe distrugeri decât beneficii, cum ar fi sclavismul sau genocidele. Iar inegalitățile sociale și din prezent arată una dintre cele mai grave erori.
Rasele au fost inventate de antropologi pentru clasificarea unor grupuri descoperite în urmă cu mai multe secole. Conform IFL Science, rasa este justificată prin diferențele culturale și nu prin cele biologice. Aceeași sursă arată că antropologul american Ashley Montagu a fost critic de la bun început cu teoria rasială.
Chiar și așa, diferențele de rasă sunt evidente în SUA sau în alte țări cu diverse pături culturale, confirmând una dintre cele mai mari erori din istorie. Un alt caz la fel de cunoscut, tranformat în producție Netflix de curând, este cel al tinerilor afroamericani minori, aflați la momentul nepotrivit în Central Park, atunci când a fost violată și omorâtă o femeie care alerga.