Aterizarea forțată a elicopterului militar american în piața Charles de Gaulle, ar fi avut loc din cauza unei defecțiuni majore a cutiei de transmisie, susțin surse din aviație. Tot ei susțin că o astfel de defecțiune este încadrată în zona roșie, care necesită aterizarea de urgență.
Pilotul care a reușit să ducă aeronava la sol este un tânăr căpitan. În astfel de situații, timpul este prețios, având la dispoziție doar două secunde la dispoziție pentru a lua decizia salvatoare de vieți. Specialiștii explică că experiența sa a făcut diferența într-o astfel de situație neprevăzută.
Reacția rapidă a tânărului căpitan a împiedicat producerea unei tragedii. În acest caz s-a derulat o anchetă, iar elicopterul se află la o bază militară, acolo unde este supus unei expertize tehnice. De asemenea, urmează să fie analizată și cutia neagră a elicopterului, pentru a descifra cauzele incidentului.
„În astfel de situații în care se organizează să-i spunem o paradă aeriană, o trecere la verticală într-o zonă aglomerată, se pregătesc foarte amănunțit foarte multe proceduri de urgență, foarte multe locuri posibile în care aeronava, în cazul de față un elicopter, ar putea să degajeze și să aterizeze cu pierderi minime și cu probabilitate maximă de supraviețuire. (…) Vorbim de stadioane, parcuri, pentru fiecare punct al traiectului”, a explicat Generalul Viorel Pană.
Mai mulți piloți cu zeci de ani experiență în acest domeniu sunt de părere că echipajul elicopterului de luptă a acționat corect. Specialiștii în pilotaj spun că la o asemenea altitudine față de sol, deciziile nu se iau în secunde, ci în maximum o secundă. De asemenea, faptul că aeronava a doborât cei doi stâlpi de electricitate este nimic față de tragedia evitată.
„Pe lângă profesionalismul pilotului american aș vrea să spun că echipa care a coordonat de la sol întreaga demonstrație aeriană și-a făcut datoria și nu trebuie uitată echipa Poliției Rutiere care se afla în piața Charles de Gaulle la momentul respectiv. Și-a făcut datoria într-un mod cu totul și cu totul deosebit. Prin acțiunea lor hotărâtă, foarte rapidă, s-a evitat pierderea de vieți omenești și s-au întâmplat niște pierderi materiale, poate nu neglijabile, dar oricum minore”, a declarat șeful Forțelor Aeriene.
Tragedia a fost evitată, în primul rând, datorită nivelului de pregătire al pilotului american. De asemenea, și datorită modului în care a fost pregătită misiunea în comun de către militarii români, militarii americani și celelalte elemente ale sistemului național de apărare implicate în pregătirea evenimentului.