Câți stupi ai voie să pui în curte și la ce distanță trebuie să-i amplasezi față de gardul vecinilor
Dacă te tentează apicultura, ai ajuns la locul potrivit. Specialiștii în domeniu au explicat câți stupi ai voie să pui în curte. Știai că trebuie să respecți anumite reguli privind distanța la care să-i amplasezi față de gardul vecinilor? Află în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre stupii de albine, dacă ești începător.
Câți stupi ai voie să pui în curte
Mulți români iau în calcul, în această perioadă, creșterea de albine, dat fiind faptul că acestea joacă un rol foarte important – nu numai în polenizarea plantelor din grădini. Dincolo de faptul că ajută la supraviețuirea polenizatorilor, există multe avantaje de care apicultorii începători pot beneficia, spun specialiștii.
Creșterea de albine îmbunătățește polenizarea culturilor și a florilor din grădina ta, însă acesta este doar unul dintre avantajele de care poți să te bucuri. Apicultura ajută foarte mult psihicul omului, potrivit experților în psihologie. O astfel de activitate te poate relaxa și poate reduce stresul de zi cu zi.
Pasiunea pentru albinărit a ajutat mulți apicultori români, din punct de vedere psihic. Nu vorbim despre o activitate dificilă de realizat. Creșterea de albine este o sarcină simplă, dacă înțelegi cum trebuie să procedezi pentru a asigura insectelor condițiile de viață potrivite.
Dacă te tentează apicultura, cel mai sigur te interesează câteva detalii esențiale pe care trebuie să le ai în vedere neapărat. Să vorbim, mai întâi, despre numărul de stupi pe care ai voie să îi pui în curte. Numărul familiilor de albine amplasate pe vatră permanentă nu este limitat, arată legea în vigoare.
Cum se amplasează stupii
Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a explicat și cum se realizează amplasarea stupilor în curte sau pe terenul pe care îl deții, în așa fel încât să nu ai probleme cu legea. Ce trebuie să știi, în primul rând, este că stupii de albine trebuie amplasați cât mai departe de vecini, dacă ai un teren spațios.
Ideal ar fi să plasezi stupii cât mai departe de gospodării sau, cel puțin, într-un capăt opus al acestora, unde să nu existe contact direct cu vecinii. Dacă deții un teren, cu orice titlu, trebuie să pui stupii la o distanță de cel puțin zece metri față de drumurile publice sau hotarele proprietăţilor din domeniul public, aflate în intravilan sau în extravilan.
Un alt detaliu de care trebuie să ții cont are legătură cu proprietățile aflate în domeniul privat. Amplasarea stupilor de albine se face la o distanță de cel puțin cinci metri față de hotarele proprietăţilor din domeniul privat, aflate în intravilan sau în extravilan, potrivit Legii Apiculturii.
Ce faci dacă nu ai suficient spațiu
Dacă nu dispui de spațiu suficient pentru a amplasa astfel stupii, poți să apelezi la o plasă pe care să o pui lângă gardul vecinilor, în așa fel încât insectele să nu îi deranjeze. Președintele ACA a explicat cum se procedează într-un astfel de caz.
„În lege scrie clar că amplasarea stupilor față de vecinătate se face la 5 metri de gard. În condițiile în care nu se poate respecta această distanță, din cauza lipsei de spațiu, se pot pune stupii – sigur, cu spatele – și lângă gard, cu condiția să aibă o plasă prin care albina nu trece dincolo.
Deci, plasa trebuie să fie înaltă de 2 metri și la extremități să depășească cu alți 2 metri stupina. Și bineînțeles că apicultorul trebuie să informeze primăria că are acolo stupii, atunci când îi înregistrează în Registrul Agricol”, a explicat președintele ACA, Ioan Fetea, într-o intervenție pentru AgroIntel.ro.
Dacă vrei să crești albine, ai grijă să nu uiți un aspect important: oferă-le întotdeauna apă și condițiile potrivite pentru a culege nectar.