Câți români nu vor avea bani de căldură la iarnă, de fapt. Cifrele sunt alarmante comparativ cu 2020
Câți români nu vor avea bani bani de căldură la iarnă. Cifrele sunt cu adevărat alarmante față de anul trecut. Românii sunt apăsați de facturile tot mai consistente la gaze și la electricitate, iar pronosticurile pentru această iarnă nu arată deloc bine.
Câți români nu vor avea bani de căldură la iarnă, de fapt
Facturile extrem de ridicate la energie electrică și la gaz îi îngroapă tot mai mult în ”sărăcie energetică”. Mai exact, patru români din zece nu vor putea să-și încălzească casa la iarnă și nici nu își vor plăti facturile la zi, conform Asociației Energia Inteligentă, iar numărul s-a dublat față de anul trecut.
”Sărăcia energetică este definită ca acea rezidență care plătește pentru energie mai mult de 10% din venitul ei. Am făcut o serie de analize pe partea economică și de impact. Dacă se dublează prețul energiei e foarte posibil că poate să ajungă peste 80% din populație în situația de a fi în sărăcie energetică. Astfel încât Legea consumatorului vulnerabil va trebui să compenseze câteva milioane bune de persoane.”, spus la Antena 3, Ion Purică, expert în energie.
Ce pot să facă autoritățile
În această situație, autoritățile ar trebui să vină mai repede cu acele compensații pentru factură la gaz și energia electrică, pentru 4,5 milioane de gospodării. În plus, ei ar putea să plafoneze prețurile, la fel cum s-a întâmplat și în cazul polițelor RCA.
De menționat este că la ora actuală, piața concurențială la electricitate a adus numai scumpiri, atât ca urmare a liberalizării prost făcute, cât și după creșterea prețurilor energiei și a gazelor pe bursă, au spus experții.
Tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23 respectiv 20 la sută
Conform INS – Institutul Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie. Iar valul de scumpiri nu se va opri prea curând, au avertizat experții. De altfel, românii s-au plâns deja că au primit informări potrivit cărora valoarea facturilor crește și cu 200%.
„Liberalizarea pieței energiei a început de ceva timp. Practic, am respectat o directivă europeană care ne obliga să facem acest lucru. Piața concurențială, în principiu, dă ocazia consumatorului să-și aleagă cea mai bună ofertă, astfel încât să-și subdimensioneze valoarea facturii de energie electrică.
Portarea de la un furnizor la altul se poate face cu aceeași lejeritate cu care ne schimbăm operatorul de telefonie mobilă. Folosind comparatorul de pe site-ul ANRE-ului, putem oricând să ne introducem datele și să vedem cel mai convenabil furnizor de energie, în funcție de consum”, a declarat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, conform Digi24.