Câți români au fost la racla Sfintei Parascheva. Cine nu a avut voie să intre, sub nicio formă
În această perioadă, este agitație mare la Catedrala Mitropolitană din Iași. Credincioși din toată țară vin să se închine la racla cu moștele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, prăznuită în fiecare an la data de 14 octombrie, în calendarul creștin ortodox. Spre deosebire de alți ani, unele persoane nu au fost lăsate să intre în biserică.
Pelerinaj la Iași, la racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva
Pentru oamenii evlavioși adunați la Catedrala Mitropolitană Iași, nu contează că afară sunt temperaturi scăzute. Îndură frigul pentru a pupa sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva, considerată protectoarea Moldovei. Autoritățile anunță că au fost oameni care n-au fost lăsaţi să intre, sub nicio formă! Care este motivul?
Unii credincioși au primit interzis de la autorități
12.000 de credincioşi au trecut deja pe la racla Sfintei Parascheva, în primele 12 ore ale pelerinajului de la Iaşi. Persoanele care nu au avut certificat verde, care să confirme că s-au imunizat anti-Covid nu au avut voie să intre în biserică, potrivit jandarmilor.
Spre deosebire de alți ani, afluxul de pelerini este de 2-3 ori mai mic decât în anii trecuți. Pesemne că lumea este îngrijorată de tulpina Delta, mult mai periculoasă și contagioasă decât varianta originală de Covid.
Câți români s-au închinat la Ocrotitoarea Moldovei
Potrivit autorităţilor din Iaşi, aproximativ 12.000 de pelerini au trecut pe la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva până sâmbătă (n.r. – 9 octombrie), la prânz. Racla cu sfintele moaşte a fost scoasă din Catedrală vineri dimineaţa şi aşezată în baldachinul special amenajat pentru sărbătoare.
În fața baldachinului în care sunt depuse moaștele sfintei vin să se închine, în fiecare oră, aproximativ 500 de persoane, faţă de o medie de 1.200-1.500 în anii anteriori, anunță autoritățile locale.
Lumea trebuie să aibă certificat Covid
În comparație cu anii trecuți, unele persoane nu au fost lăsate să intre. Credincioșii care nu au putut dovedi că sunt vaccinați anti-Covid nu au putut să se închine la racla cu moaște.
„Au fost oameni care n-au fost lăsaţi să intre la pelerinaj”, a declarat colonel Ioan Sandu, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.
Comandantul a precizat că circulaţia era oricum interzisă pe teritoriul localităţii pentru persoanele nevaccinate de la ora 20.00 la 5.00, având în vedere incidenţa înregistrată pe raza municipiului Iaşi.
Hramul se desfășoară în cele mai bune condiţii sanitare
Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că organizarea Hramului de Sf. Parascheva se desfășoară în cele mai bune condiţii, dată fiind situaţia epidemiologică. La fiecare 10 minute, suprafaţa de plexiglas aşezată peste racla cu sfintele moaște, depusă în baldachinul din curtea catedralei, este dezinfectată.
De asemenea, există culoar unic de acces și dozatoare cu dezinfectant. După ce trec de baldachinul cu moaşte, printr-un culoar separat, pelerinii sunt îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan.
Incidenţă de 8,55 la mie, în Iași
Incidenţa în municipiul Iaşi a ajuns la 8,55 la mie, astfel că au intrat în vigoare restricţii de circulaţie între orele 20.00 şi 5.00. Totuşi, de la aceste restricţii sunt exceptaţi pelerinii care vin la Catedrala Mitropolitană.
La rândul său, primarul Iaşiului Mihai Chirica i-a rugat pe ieşeni să evite ca după ora 20.00 să se deplaseze prin centrul oraşului.
”Ne bazăm pe raţiune. Ieşenii nevaccinaţi au acces şi ziua, nu au de ce să vină la catedrală după ora 20.00. E greu să faci diferenţa între un pelerin vaccinat şi unul nevaccinat. Nu scrie pe fruntea nimănui. Eu cred că nu vor fi probleme”, a afirmat primarul Iaşiului, Mihai Chirica.