Câți români au făcut economii în timpul pandemiei. Specialiștii au făcut anunțul neașteptat

Câți români au făcut economii în timpul pandemiei. Specialiștii au făcut anunțul neașteptat
Câți români au pus bani deoparte în perioada pandemiei de coronavirus

În perioada crizei generate de pandemie, doar patru din zece români reușesc să facă economii, spre deosebire de două treimi înainte de pandemie.

Câți români au făcut economii în timpul pandemiei

Potrivit unui studiu realizat în luna decembrie 2020 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și comandat de Asociația Română a Băncilor, în perioada pandemiei de coronavirus, patru din zece români reușesc să facă economii (39%), în condițiile în care înainte de pandemie, două treimi dintre respondenți (68%) reușeau să pună bani deoparte, scrie News.ro.

”În perioada pandemiei, aproximativ patru din zece români reușesc să facă economii (39%), în condițiile în care înainte de pandemie, într-o lună obișnuită, două treimi dintre respondenți (68%) reușeau să economisească”, arată Studiul Digitalizarea sistemului bancar în percepția românilor realizat în luna decembrie 2020 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și comandat de Asociația Română a Băncilor.

Bărbații sunt cei care reușesc să pună bani deoparte

Potrivit studiului comandat de Asociația Română a Băncilor (ARB), bărbații și persoanele care locuiesc în mediul urban reușesc în mai mare măsură să economisească în timpul pandemiei.

”Dacă ar dispune de o sumă mare de bani și ar dori să economisească, 28% dintre români i-ar investi în educația proprie sau a membrilor familiei, 23% dintre respondenți ar depune banii la bancă, 16% ar avea inițiative antreprenoriale și 10% ar cumpăra valută, restul fiind utilizați în diverse scopuri. Doar 9% dintre respondenți ar ține banii la saltea”, arată studiul.

Trei sferturi dintre clienți (78%), pentru constituirea unui depozit bancar, preferă interacțiunea directă cu funcționarul bancar, în timp ce 14% doresc interacțiune on line, iar pentru 1% dintre români este indiferentă metoda de interacțiune și pentru 7% din cei intervievați nu este cazul.

Pandemia de coronavirus a determinat o accelerare a vitezei de creștere a depozitelor clienților

Studiul a fost realizat în luna decembrie 2020 pe un eșantion de 1.479 adulți, dintre care 1.158 sunt utilizatori de servicii bancare, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 2,8%.

”În pofida scăderii ponderii persoanelor care economisesc, pandemia COVID-19 a determinat o accelerare a vitezei de creștere a depozitelor clienților până la 15%, în ritm anual, cu 3-4 puncte procentuale peste nivelul de dinainte de pandemie. Soldul depozitelor este cifrat la 410 miliarde lei, potrivit datelor la luna noiembrie 2020.

Avansul mai rapid al economisirii în contextul pandemic arată că populația și companiile au văzut sistemul bancar românesc ca o centură de siguranță, fiind depozitarul banilor acestora, nu numai un amortizor de șoc al crizei de sănătate prin sprijinul acordat clienților care au întâmpinat probleme de lichiditate și prin finanțările noi acordate”, spun autorii studiului.