În legislația rutieră românească, pe lângă celelalte categorii de permise cunoscute, există și categoriile B, BE și BE Extins. Cei care au aceste categorii de permise pot conduce autovehicule cu masa totală autorizată care nu depășește 3.500 kg. Dar, atenție!, tot conform Codului Rutier, este specificat și câți pasageri poți să transporți dacă ai permis Categoria B. Așa că, citește mai departe și află acest aspect, altfel, vei primi amenzi colosale dacă nu respecți legea.
Așa cum spuneam, în legislația romțânească, precum și în cea europeană, sunt specificate categoriile depermise pentru autovehicule cu masa totală autorizată care nu depășește 3.500 kg, după cum urmează:
”Ordonanța 195/2002, Art. 53, lit. b), pct. 1, privind circulația pe drumurile publice, stabilește că permisul de conducere Categoria B permite posesorului să conducă un „autovehicul cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8.”, se arată în legislație.
Vezi și: Ce valabilitate are un permis de conducere în România, în funcție de categoria lui
Așa cum este specificat în legislație, este specificat câți pasageri poți să transporți dacă ai permis Categoria B, și anume nu mai mult de 8 pasageri, având în vedere că aceste autovehicule au cel mult 8 locuri.
În cazul în care se depășește acest număr de pasageri vei primi amenzi colosale dacă nu respecți legea, aceasta ridicându-se la 1.160 de lei și puncte de amendă.
Așa cum scriam aici, guvernul a aprobat o nouă modificare legislativă în Codul Rutier care îi are în vedere pe acei șoferi depistați ca și consumatori de substanțe psihoactive (droguri de orice natură), și li se suspendă permisul.
Conform OG nr. 29/ 2023, aceștia își vor putea recupera permisul doar după analizele amănunțite realizate de instituțiile medico-legale autorizate, în urma acestor analize, și doar atunci, șoferii putând sau nu să-și recupereze permisul de conducere.
Aceeași ordonanță a mai adus noi modificări pentru românii reveniți în țară și care vor s-și preschimbe permisul eliberat sau preschimbat într-o altă țară, alta decât România. Conform actului normativ nu vor mai fi obligați să treacă prin școala de șoferi, ci doar prin examenul practic, urmând ca după acest examen să li se elibereze noul permis românesc, conform celor relatate aici.