Vești bune pentru mamele care abia au născut. Femeile din România ar putea primi sume mai mari de bani dacă se întorc mai repede la serviciu din concediul de maternitate. Ce presupune acest proiect, mai exact.
Proaspetele mămici din România ar putea primi o sumă mai mare de bani dacă se hotărăsc să se întoarcă mai repede la serviciu. În mod normal concediul maternal la noi în țară durează 2 ani de zile. Un nou proiect de lege ar putea fi promulgat în Parlament iar mamele ar putea primi o sumă mai consistentă de bani.
Conform acestui proiect de lege, mămicile care-și reiau activitatea profesională la mai puțin de un an de când au dat naștere unui bebeluș pot promi un stimulent financiar în valoare de 1500 de lei pe lună, în timp ce femeile ce aleg să se întoarcă la locul de muncă după un an de zile ar primi suma de 650 de lei.
Acest proiect de lege, care prevede majorarea stimulentului de inserție pentru mamele care revin la serviciu mai devreme, se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, notează jurnaliștii de la Antena 3.
Concediul de maternitate este împărțit în două perioade și anume concediul prenatal de 63 de zile, perioada în care femeia este însărcinată, și concediul postnatal (lăuzie) care are, de asemenea, 63 de zile.
Înainte de a intra în concediul de maternitate, femeia însărcinată are obligația de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să-i ateste starea, act pe care-l va prezenta angajatorului său.
În România, perioadele de timp oferite pentru cele două concedii pot fi compensate între ele, cu permisiunea medicului. Pentru ca acest lucru să fie posibil, singura condiție impusă legal este ca perioada de timp pentru concediul postnatal să nu fie mai mică de 42 de zile.
De asemenea, salariatele au opțiunea de a renunța la concediul prenatal, însă primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii. Condițiile acordării concediului de maternitate sunt prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Desigur, concediul medical prenatal poate fi prelungit în cazuri nefericite, în care femeia gravidă se confruntă cu anumite complicații sau probleme de sănătate pe perioada sarcinii. În acel moment, medicul de familie intervine și poate elibera un certificat medical care îi dă dreptul salariatei la un concediu medical obișnuit.