Câți bani trimite Ungaria în România. Investițiile uriașe ale maghiarilor

de: Cătălina Burghelea
22 01. 2022

Ungaria a sprijinit 50 de companii pentru proiecte de investiţii în afara ţării, iar cele mai multe au fost anunţate în țara noastră. Astfel, cele mai multe investiţii ale companiilor ungare, realizate cu sprijinul statului, s-au îndreptat spre România. Este o veste minunată, în condițiile în care pandemia de coronavirus a afectat foarte multe locuri de muncă.

Ungaria, mutare majoră pe piața de investiții

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, ministrul Péter Szijjártó a înmânat o diplomă managerilor Videoton Holding S.A., subliniind în discursul său faptul că funcţionarea acestei companii cu aproape 9000 de angajaţi este esenţială şi pentru economia naţională.

Grupul de firme care activează în industria electronică a obţinut 430 de milioane de forinţi (echivalentul a 1,2 milioane de euro), pentru dezvoltarea uzinei sale din Bulgaria, în cadrul Programului de Sprijin pentru Expansiune pe Pieţe Externe. Costul total al proiectului se ridică la 860 milioane de forinţi (adică 2,4 milioane de euro).

Mesajul ministrului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior

Péter Szijjártó a a subliniat că expansiunea internaţională a companiilor ungare este un proces lung. Totuși, schimbarea dimensiunii economiei a început deja și tot mai mulţi jucători ai economiei ungare realizează investiţii semnificative în străinătate. Totodată, oficialul ungur a punctat importanța “strategiei de investiţii externe” a guvernului, care are ca obiectiv tocmai sprijinirea acestor companii.

Întrebat în cadrul unui interviu din 2021 de ce Guvernul de la Budapesta investește în țara noastră, ministrul Péter Szijjártó a dezvăluit că „vecinii noștri au mai mult succes, cu atât va fi mai bună poziția noastră”.

Câți bani trimite statul ungar în țara noastră

Conform informaţiilor prezentate, în cadrul acestei strategii, Ungaria acordă sprijin financiar pentru 50 de companii, în valoare totală de 70 de miliarde de forinţi (196 milioane de euro). Astfel, companiile sunt obligate să efectueze, bazându-se pe acest sprijin, dezvoltări la amplasamentele lor în străinătate în valoare de 140 de miliarde de forinţi (392 milioane de euro). Lista este condusă de România, unde au fost anunţate 15 investiţii, urmată de Serbia, cu 10 proiecte de investiţii, notează hirado.hu.

Videoton se află printre primele trei companii din UE care furnizează servicii de producţie sau servicii legate de producţie în domeniul electronicii. Circa trei sferturi din producţia companiei pleacă pe pieţele externe.

Ce alte investiții mai face țara vecină în România

De altfel, Guvernul Ungariei investește sume importante pentru sportul din țara noastră, în localitățile în care trăiesc mulți etnici maghiari, cum ar fi Sfântu Gheorghe sau Miercurea Ciuc. Printr-un mesaj postat pe rețelele sociale, Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a transmis că Ungaria reprezintă un „partener de încredere” în ceea ce privește investițiile în sport.