În România anului 2022, cetățenii țării noastre câștigă mai mulți bani la cules de struguri decât angajații care lucrează în domeniul construcțiilor sau al transporturilor. Ce salariu primește, pe lună, un român care lucrează în unitățile viticole din Buzău. Suma este fabuloasă.
Persoanele calificate care nu se tem de munca fizică și vor să culeagă strugurii în România au mare noroc, deoarece vor fi plătiți cu sume mai mari decâ cele câștigate în domeniul construcțiilor.
Potrivit Staţiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasele din județul Buzău, zilierii ajung să câștige 1.000 de lei pe săptămână, în cadrul campaniei de recoltare a strugurilor.
În fiecare zi, 40 de muncitori intră în via unității viticole din Buzău, pentru a culege strugurii din soiurile albe, precum Busuioaca și Tămâioasa Românească, scriu cei de la Adevărul.
Cei mai mulți dintre culegători sunt șomeri sau pensionari, oameni ajunși la a doua tinerețe și provin din localitățile apropiate comunei Pietroasele.
În fiecare dimineață, zilierii sunt preluați de la poartă cu unul dintre microbuzele unității și aduși devreme la fermă, pentru a începe culesul la primele ore, când temperaturile nu sunt ridicate și pot munci în voie, fără a se preocupa de disconfortul termic.
Deși culesul ciorchinelor de struguri este o muncă grea, muncitorii trudesc cu spor și sunt recompensați pe măsură. Potrivit sursei citate, zilierii ar câștiga suma de 1.000 de lei pe săptămână.
„Dacă butucul e bun, nu durează culesul decât un minut la găleată, deci trei minute la trei găleți. Sunt însă și butuci cu struguri mai rari. Ciorchinele îl tăiem cu cuțitul, pentru că altfel se scutură bobițele, rămâne ciorchinele gol și n-am făcut nimic atunci”, susține Valentina, o localnică în vârstă de 46 de ani.
Sunt și unii tineri care renunță la joburile lor curente pentru a veni să culeagă struguri. Aceștia consideră că este mult mai convenabil, din punct de vedere financiar:
„Am lucrat pe șantier toată vara. La cules stau până se termină campania de la stațiune, apoi plec iar pe șantier. Probabil o lună o să dureze. Sper să adun cel puțin 150 de lei pe zi. La final aș putea câștiga 4.000 de lei, în funcție de cât durează campania.”, a menționat unul dintre cei mai tineri culegători.
Cei mai harnici dintre zilieri pot câștiga și 200 de lei pe zi, așadar 1.000 de lei pe săptămână, conform inginerului Irinel Popa, coordonatorul campaniei de recoltare de pe cele 80 de hectare de viță de vie ale fermei viticole din Pietroasele.