S-a calculat câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru masa de Paște în 2022, în contextul în care prețurile la alimentele de bază au explodat. Românii au început deja cumpărăturile pentru Sărbătorile Pascale, însă sunt foarte dezamăgiți atunci când ajung la piață sau supermarket și dau piept cu prețurile mult crescute. Reprezentanții industriei alimentare spun că prețurile sunt crescute artificial.
Listele de cumpărături de Paște nu prea vor mai fi de mare ajutor pentru sărbătorile din acest an. Din cauza prețurilor mari, românii vor trebui să mai taie produse de pe listă sau vor trebui să se orienteze către altele mai ieftine.
Oricum, românii ies la cumpărături zilele acestea, însă nu se știe cât vor mai reuși să cumpere din tot ceea ce și-au propus. Paștele acesta este unul scump, cum nu a mai fost de mulți ani.
Reprezentanții industriei alimentare spun că masa de Paște din acest an va fi cu 50% mai scumpă ca cea de anul trecut. Ouăle sunt mai scumpe, cozonacul va fi mai scump, iar carnea de miel, vedeta mesei de sărbătoarea Învierii Domnului, are un preț dublu față de 2021.
„Masa de Paşte va fi categoric mai scumpă cu 50% faţă de anul trecut. Preţul produselor care se consumă de Paşte a crescut şi aici ne referim strict la cozonac, pască, ouă şi carne de miel. Preţul la carnea de miel aproape s-a dublat. Poate e ceva mai scăzut dacă iei direct de la fermă şi ajungi pe la 40 de lei/kg tăiat, dar sub acest preţ, sub nicio formă. Mi se pare puţin nepotrivit faptul că nu au mai organizat târguri, pentru că în condiţiile acestea nu ar fi fost 50 de lei/kg. La cozonac este cu cel puţin 30% mai scump, pasca la fel, dacă nu chiar mai mult. În condiţiile acestea preţurile conduc la o masă de Paşte cu cel puţin 50% mai scumpă decât anul trecut”, a afirmat Dragoş Frumosu, președintele Federației sindicale din industria alimentară- Sindalimentara, potrivit Agerpres.
De asemenea, alți reprezentanți ai industriei alimentare din țara noastră spun că prețurile actuale sunt false, nejustificate și se așteaptă o scădere a lor după Paște.
”Creşteri de preţuri există pe piaţă de o săptămână – două şi cu cât există mai multe ştiri despre creşteri cu atât vor creşte mai mult. După sărbători, o parte dintre preţuri vor cădea, pentru că este foarte slabă cumpărarea. Este strict părerea mea, dar s-ar putea să asistăm la scăderi masive la produsele nevandabile. Pot să vă spun însă că o parte din preţurile actuale sunt false, sunt mult mai mari decât preţul necesar”, a afirmat Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta.
Dacă în alte țări din Occident vânzările mari de sărbători aduc micșorări de prețuri, în România, de fiecare sărbătoare, prețurile explodează. De Crăciun se scumpește carnea de porc, iar de Paște mieii se vând mai scump.