Ce sumă de bani primește un politician după expirarea mandatului în Parlamentul European? Mulți au fost nevoiți să se confrunte cu această situație după alegerile parlamentare din luna iunie.
În urma alegerilor europarlamentare din iunie, mulți politicieni au ajuns la sfârșitul mandatului lor în Parlamentul European. Pentru aceștia, Bruxelles-ul oferă o indemnizație de tranziție, echivalentă cu salariul lunar pe care l-au avut în timpul mandatului.
Conform legii, această indemnizația poate ajunge până la suma de 8.000 de euro și poate fi primită pentru o perioadă valabilă între 5 și 24 de luni, în funcție de durata mandatului pe care politicianul l-a avut.
Ca și exemplu, un politician care a servit un singur mandat va primi indemnizația pe cinci luni, sumând un total de circa 40.000 de euro. Pentru două mandate, suma va fi de 80.000 de euro.
Mai mult de atât, foștii europarlamentari primesc și o pensie lunară considerabilă, în valoare de aproximativ 1.700 de euro, începând de la vârsta de pensionare. Pensia lor va fi mai mare cu cât timpul petrecut în Parlamentul European a fost mai îndelungat.
Beneficiile sunt mult mai mari în cazul comisariilor. Acestora le intră în conturi circa 250.000 de euro pe an, iar după ce pleacă din funcție, primesc între 40 și 65% din salariul lunar de la Comisia Europeană.
Perioada se poate întinde până la doi ani, în funcție de cât de mult și-au petrecut în slujba forului european. Un fost comisar care nu a mai prins mandat poate primi o indemnizație de tranziție de până la 13.000 de euro pe lună.
Aceste indemnizații nu vor fi oferite dacă politicienii aleg să ocupe alte funcții publice sau să fie investiți în alte parlamente după expirarea mandatului european.
Indemnizațiile sunt suportate din bugetul Uniunii Europene, mai exact, din contribuțiile statelor membre. Prin urmare, plecarea din Parlamentul European poate însemna sfârșitul carierei politice, dar sprijinul financiar nu este unul de neglijat.