Câți bani primește lunar un șofer de autobuz în România. Salariul e surprinzător
Câți bani încasează lunar un șofer de autobuz în România. Mulți se feresc să fie conducători auto STB la noi în țară, pentru că se gândesc că salariile sunt destul de mici. Salariul unui șofer de autobuz în România poate varia în funcție de anumiți factori, precum experiența, compania pentru care lucrează sau orașul în care operează.
Câți bani primește lunar un șofer de autobuz în România
În ultimii ani, șoferii de la Societatea de Transport București au primit salarii și sporuri mai mari, după ce au avertizat că vor intra în grevă. Șoferii și vatmanii de la STB cereau condiţii mai bune de muncă, salarii bune și sporuri suplimentare. Au obținut ce își doreau, iar acum, un șofer STB câștigă dublu față de un profesor debutant în învățământ.
Conform Cancan.ro, salariul unui șofer de autobuz poate depăși 1.000 de euro. Mai exact, un conducător auto care lucrează în sistemul de transport public a avut în luna ianuarie 2024 un venit brut de 11.846 de lei. Însă salariul net, după toate taxele aferente, a fost de 6.782 de lei. În plus, șoferii STB primesc și 20 de tichete de masă, în valoare de 800 de lei, scrie Cancan.ro.
Suma nu este deloc mică
Pentru că primesc salarii mari, șoferii STB trebuie să respecte legislația în vigoare și să nu se abată de la regulament. În caz contrar, orice abatere poate duce la anumite consecințe. Pentru a lucra la Societatea de Transport, angajatul trebuie să aibă permis auto încadrat la categoria aferentă pentru practicarea meseriei.
Vezi și: Cât câștigă un șofer STB în septembrie 2023. Cât de mult au crescut salariile față de anul 2022
„Departamentul Formare Profesională și Dezvoltare Organizațională prin Serviciul Pregătire Profesională, Școala conducători auto al STB SA, prin Școala de conducători auto, organizează cursuri de legislație rutieră, legislaţie specifică, conducere preventivă şi ecologică, cunoaşterea şi întreţinerea vehiculelor, conducerea vehiculelor și dispune de dotări corespunzătoare pentru derularea pregătirii teoretice și practice, precum săli de clasă și vehicule specifice (autoturisme Dacia Logan, autobuze Mercedes Citaro, tramvaie și troleibuze).
Prin competenţa profesorilor şi a instructorilor, absolvenţii noştri vor contribui la creşterea securităţii şi a siguranţei în transporturile rutiere”, se arată pe site-ul STB.
Amenzi mai mari pentru călătorii STB
Conform noilor reguli, persoanele care dețin abonament, dar nu validează călătoria la fiecare urcare în mijlocul de transport în comun riscă să fie amendate. Lipsa unor documente care să ateste gratuitatea transportului cu autobuzul este pasibilă, de asemenea, de aplicarea unei sancțiuni importante.
Potrivit informațiilor comunicate de Societatea de Transport București (STB), călătoria fără titlu de călătorie valabil sau fără document justificativ sau dovadă electronică (cod QR, cod de confirmare a tranzacției etc.), stocată în telefonul călătorului, în alt dispozitiv al acestuia sau în validatorul vehiculului, care să permită efectuarea călătoriei, conform precizărilor din oferta tarifară existentă, este sancționată cu amendă.
La fața locului, controlorul întocmește un proces verbal prin care arată circumstanțele aplicării sancțiunii financiare. Amenda, în valoare de 300-500 lei, trebuie achitată în cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal.