20 sept. 2023 | 14:36

Cât câștigă un șofer STB în septembrie 2023. Cât de mult au crescut salariile față de anul 2022

Social
Cât câștigă un șofer STB în septembrie 2023. Cât de mult au crescut salariile față de anul 2022
PMB a aprobat o nouă majorare salarială pentru angajații STB

Sunte în anul 2023, unul plin de crize economice, o rată mare a inflației și a prețurilor. În acest context, în mod normal, ar fi trebuit să crească și salariile angajaților din transportul public. În acest context, ne-am gândit să vedem cât câștigă un șofer STB în septembrie 2023, în comparație cu anul trecut și, de ce nu, în comparație cu anul 2021.

Criza economică și inflația, factori majori de influență

Deși anul 2022 părea a fi unul de reconstrucție, pentru majoritatea statelor europene care au trecut prin perioada de pandemie, luna februarie avea să dea toate planurile europene peste cap, după declanșarea invaziei în Ucraina de către liderul de la Kremlin.

Deja într-o situație accentuată de criză, întreaga Europă s-a văzut în fața unei noi situații delicate, care din păcate, avea să dea peste cap mai toate economiile, inclusiv cea românească.

Află despre: Câte mii de lei câștiga în fiecare lună un angajat STB, în 2022 și 2021

Conform unor planuri anunțate la finalul lui 2021, guvernul de la Palatul Victoria ar fi trebuit în 2022 să treacă la majorarea salariilor angajaților bugetari din toate palierele, inclusiv cele locale și de transport public, precum compania de transport public STB.

În acest caz, dacă în 2021 un angajat STB încasa 4.135 de lei, la care se adăugau și orele suplimentare, deci un total de 4.683 de lei, la care se adăugau aproximativ alte 12 sporuri, în anul trecut nu erau cu mult diferite, în raport cu 2021.

Ca informație corectă, în 2022, un șofer STB a câștigat între 2.700 și 7.800 de lei cu tot cu sporuri și ore suplimentare. Dar, în contextul actualei situații economico-sociale, și în urma eșecurilor de negocieri între sindicatele din transport și autorități, ne-am decis să aflăm cât câștigă un șofer STB în septembrie 2023.

Cât câștigă un șofer STB în septembrie 2023

Deși în aceste zile sunt anunțate noi negocieri între reprezentanții sindicali din STB, conform anunțului făcut de Vasile Petrariu, Contractul Colectiv de Muncă nu a fost încă semnat, iar negocierile s-ar putea să mai dureze.

Cu toate astea, același Vasile Petrariu explică cât câștigă un șofer STB în septembrie 2023, plecând de la salariul de încadrare, și anume 4.000 de lei.

Vezi și: Cum a ajuns un angajat STB să aibă un salariu mai mare decât Klaus Iohannis. Aşa l-a depăşit pe preşedinte

Confom liderului de sindicat, un șofer STB câștigă în septembrie 2023 aproximativ 7.000 de lei, valoarea fiind una brută, în care sunt adăugate, ca și în anii trecuți, orele suplimentare, cele 12 sporuri, banii alocați zilelor de sărbătoare, turele de noapte.

Dar, după plata tuturor datoriilor către stat, aflăm cât câștigă un șofer STB în septembrie 2023, ca venit net, asta însemnând aproximativ 5.000 de lei.

”La nivel de societate, într-adevăr, vorbim de aproximativ 7.000 de lei brut, venitul, care înseamnă salariul plus sporuri, din ore suplimentare, zile de sărbătoare, nopți lucrate.

Agajatul rămâne cu un salariu în mână de aproximativ 5.000 de lei. Dar repet, ia acești bani doar dacă lucrează sâmbete și duminici și sărbători legale, muncă consecutivă”, a declarat Vasile Petrariu, conform publicației Gândul.

PMB a aprobat o nouă majorare salarială

În cursul zilei de ieri, 19 septembrie, după noi runde de discuții între sindicate și administrația locală, au fost aprobate noi majorări salarile, dar așa cum declara reprezentantul sindicatelor, ”Practic, după discuția de astăzi, considerăm că acest conflict de muncă de la nivelul STB poate fi încheiat.”, acesta mai precizând că ”salariile vor fi corelate cu creșterea salariului pe economie, cele două etape, 2023 și 2024”.

Află și: Urmările grevei STB. Directorul a decis deja: ”Probabil o să fie angajați concediați. Vom face audit extern”

Dacă ar fi să facem un calcul matematic, ar însemna că un angajat STB ar putea încasa, în curând, până la 10.000 de lei lunar, plus o posibilă primă de 500 de lei pentru zilele de Paște, Crăciun și de Ziua Transportului, dar suma nu a fost încă aprobată de PMB.

În aceleași cerințe, pe lângă salariul de 10.000 de lei, plus bonificația de 500 de lei, sindicatele au mai cerut șefilor companiei alte 5.000 de lei, și plata transportului și a cazării pentru perioadele de concediu și tratamente medicale.

PlaySport
NU SE POATE! Cel mai nebun motiv de divorț din istorie?! De ce și-a părăsit soțul milioar
Ego.ro
Antonia, GOALĂ pușcă! Poza din intimitate a scăpat pe net. Doar Alex Velea o vede AȘA
Digi24
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru din New York
Cancan.ro
ADIO, RCS RDS! Digi dispare din luna mai. Anunţul oficial a fost făcut
GSP.ro
Cosmin Olăroiu, la capătul puterilor în Emiratele Arabe Unite: „M-am săturat!”
Stirile PROTV
Incendiu pe un bulevard din București. Două persoane au murit, alte trei au ajuns la spital, inclusiv un copil
Romania TV
Ce etnie are Carmen Trandafir. Artista a recunoscut fără să-i fie ruşine: „Fiecare pădure are uscăciunile ei!”
Capital.ro
INTERZIS pentru cei care au MAȘINĂ DE SPĂLAT. Sub nicio formă nu trebuie să faci acest lucru
EVZ.ro
Este cel mai controversat cavou de la Bellu. Construit cu forțe supranaturale
Adevarul
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
BZI.ro
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Cine va lua premiul de 100.000 de euro
Spynews.ro
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Libertatea.ro
Cheia anchetei din cazul celor 17 decese de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ce este noradrenalina și cum se poate verifica dacă a fost folosită corect
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Ce se întâmplă când apeși tasta 6 la bancomat. Secretul pe care puțini îl știu
Redactia.ro
E oficial: FCSB are ”șef” până pe 9 ianuarie 2029! Nu e Gigi Becali
Digisport.ro
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Click.ro
Theo Rose a recunoscut că îl plăcea pe Anghel Damian din timpul relației cu Alex Leonte: „Strici și casa omului și pe a ta. Și-a asumat un mare risc...”
Viva.ro
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot muri, că va fi război nuclear în Europa”
Digi24
ANALIZĂ. Cine pleacă la oaste și ce șanse ai să lupți în prima linie dacă ne pune Putin gând rău și se sună mobilizarea generală
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
A murit unul dintre cei mai dragi preoți. A fost ucenicul lui Arsenie Boca
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Mellina s-a vindecat după câteva luni în care s-a confruntat cu probleme de sănătate. A fost la un pas de anorexie
Spynews
A murit marele actor al României. Nu ne-ar ajunge 10 vieți să-ți mulțumim
Capital.ro
Horoscop 15-21 aprilie 2024, cu Mihai Voropchievici. Balanțele vor câștiga pe toate planurile. Gemenii sunt nevoiți să facă o alegere importantă
Antena 3
Crina Mardare și Mișu Cernea, poveste de dragoste atipică. Nu au locuit niciodată împreună, deși au o relație de peste două decenii
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
HOROSCOP SPECIAL până în MARTIE 2025! Probleme pentru o ZODIE
Mediaflux
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei și totul a fost surprins pe camerele de filmat
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro